- Det er morsomt når Hyttemessen er stedet for slike avtaler. Vi kjenner til at en del hyttekjøpere treffer sin endelige beslutning og signerer når de er på messen. Men for de aller fleste er kjøp av tomt og ny hytte en modningsprosess over tid. I slike prosesser er vi på Hyttemessen helt klart en møteplass. Men det vanlige er at folk bestemmer seg en tid etter messen, sier Per Levik i Hyttemessen AS.

Sunwind
Tett med folk hos Sunwind, som er en av de store leverandørene av produkter til hytteeierne.

Standardøkning i tradisjonelle hytter

Derimot er kjøp av utstyr og materiell til hytta svært vanlig når folk er på Hyttemessen, mener han. Det bekrefter også de store utstyrsleverandørene til hyttefolket – Gausdal Landhandleri, Sunwind og Hyttetorget. Gunnar Larsen, Hyttetorgets frontfigur gjennom en årrekke, er etter to dagers hyttemesse svært godt fornøyd med besøk og omsetning.

- Disse to dagene har vi solgt enda bedre enn de to foregående årene, sier Larsen. Han bekrefter at den utbredte ”hytteeuforien” ikke bare gjelder nybyggingen. Etterspørselen etter utstyr til det tradisjonelle hyttemarkedet har også hatt et merkbart oppsving den seinere tid. 

Produktutvikling

Hundretusener av norske hytter er fortsatt av det enkle slaget. Mange av disse er og vil kanskje forbli uten tilknytning til strømnett og vannforsyning. Markedet for tekniske løsninger til slike hytter er så stort, at det foregår mye produktutvikling. 

Ønske om mer tiltalende toalettløsninger har vært en driver i teknologiutviklingen. Her har Jets og Cinderella vært sentrale aktører og lanserer stadig produktforbedringer som samler stor interesse blant annet på Hyttemessen.

Hyttetorget
Hyttetorgets Geir og Gunnar Larsen (th) lanserer både nytt hyttekraftverk og en bio-hytte for komplett avfallshåndtering uten nedgraving.

Avfallshåndtering på bakkeplan

Hyttetorget er også blant de innovative virksomhetene i denne sammenheng. På Hyttemessen lanserer bedriften denne gang nyskapningen ”bio-hytta”, en 2,5 kvm stor bu som rommer et komplett system for avfallshåndtering. I stedet for å grave renseanlegg eller tank ned i grunnen, håndteres alt i det lille bygget oppå bakken.

- En vakuumpumpe suger avfallet fra toalettstolen til kompostmottaket i bio-hytta hvor det komposteres til ren jord i egne beholdere. Kompostmottaket er utstyrt med varmekabel og i rommet er det dessuten en varmeovn som sørger for optimal kompostering hele året, forklarer Larsen. Løsningen forutsetter med andre ord tilgang på 230 volt.

På Hyttemessen lanserer Sandefjord-bedriften dessuten sitt eget energiverk, også dette pakket inn i en 2,5 kvm stor bu. Solcellepaneler er den primære energikilden i løsningen som lager både 12 volt og 230 volt. Kraftverket er også utstyrt med aggregat som slår inn når batteribanken er nedtappet til et visst nivå. Dette er imidlertid bare noen av nyhetene publikum finner på Hyttemessen. 

Ovner
Stor interesse for alt som har med energi å gjøre på Hyttemessen. Talcons gassovner og gasspeiser er blant produktene som vekker stor interesse.

Rift om tomtekjøperne

Tomteutviklere og –tilbydere er bredt representert , dels med egne vimpler eller under ulike regionsflagg. Stadig flere destinasjoner velger nemlig Hyttemessen som profileringsarena, og etterlater ingen tvil om at hyttefolk blir stadig mer attraktive som deltidsinnbyggere.