Offentlig statistikk fra omsetning av hytter i hele fjoråret er utsatt på grunn av feil rapportering fra enkelte kommuner. Hytteavisen vil bringe tallene så snart de er klare, sannsynligvis i mai. Statistikken fra november i fjoråret viser imidlertid at i løpet av siste 12 måneder ble det solgt 9700 hytter og fritidsboliger til en total verdi av 11,2 milliarder kroner. Prisene steg med 23 %, og denne utviklingen følger forøvrig samme trend som for boliger.
- Det er nok slik at hytter som bygges og selges i dag er større og flottere enn noen gang, så mye av prisøkningen vil nok tilskrives dette. Allikevel er det en historisk verdistigning på hytter og fritidshus vi nå er inne i, sier Bjørn Erik Øye ved Prognosesenteret. 

En lang trend
Antallet solgte objekter viser en økning på bare 3 prosent. Det er med andre ord prisene som øker. Hvis man går tilbake og studerer året 2002 ble det omsatt totalt 6700 fritidseiendommer, med en gjennomsnittspris på 516 000 kroner. Dette betyr at mens antall hytter som omsettes de siste fem år har økt med 50 %, så har selve prisene mer enn doblet seg.
- Gode tider utløser drømmer, og i bunnen av hver normanns sjel finnes en naturbonde. Med økende sentralisering og mindre livsrom i byene ser det ut til at folk vil betale mer for utsikt og natur, sier Øye. I tillegg har kjøpersegmentet i 40-50 års alder mye penger nå, og disse er tradisjonelle hyttekjøpere.

Glad i natur
Av kjøpspreferanser som folk oppgir ved kjøp av vanlig bolig kommer “utsikt og nærhet til natur” som god nummer to etter sentral beliggenhet, så mye tyder på at natur og miljø er på vei inn over hele linjen.
- Et nytt fenomen er at unge oppgir at de planlegger å anskaffe hytte i nær framtid. Dette bekreftes av meglere, som ser økende interesse. Det kan virke som det igjen er blitt in å være ute. Kanskje er det akkurat de som bor trangest og som er mest sammen med venner som nå ønsker et sted å boltre seg på, sier Øye.
Statistikken viser også at Vestfold hadde det høyeste gjennomsnitt i salgspris, med 3,4 millioner kroner, deretter fulgte Vest-Agder og Aust-Agder, begge med et gjennomsnitt på omtrent på 1,9 millioner kroner. Omsetning av festetomter inngår ikke i disse tallene, men det er en tilsvarende utvikling på bygslede tomter i følge Prognosesenteret.

Foto: Tore Bjørnstad