Visst kan radioene leveres til gjenvinning i el-butikkene, men NMS Gjenbruk har et annet forslag og samler inn radioer som de kan sende til Kamerun, leser vi i Vårt Land.

Kan ta helt av

– Det er et veldig spennende prosjekt som kan ta helt av, sier Trond Hjorteland som er initiativtaker for innsamlingen.

Han har vært misjonær i Kamerun for Det norske Misjonselskap (NMS) og har jobbet i Radio Sawtu Linjiila i fire år.

Når mange mennesker

Sendingene fra den kristelige stasjonen kan tas inn i både Kamerun, Tsjad og store deler av Vest- og Sentral-Afrika.

– Det er nokså fattige områder der brukte radioer vil være kjærkomment, sier Hjorteland til avisa.

Radioer med kortbølgemuligheter

Radioene blir delt ut gratis til lytterne.

NMS Gjenbruk ønsker små hytte- eller kjøkkenradioer av god kvalitet. De har også satt et krav om at radioene kan ta inn kortbølger. Grunnen til det, er at Radio Sawtu Linjiila også sender på kortbølge en gang i døgnet. På den måten kan de nå nomadefolket som bor utenfor de tettest befolkede områdene.

Med andre ord er gamle FM-radioer veldig aktuelle.

Innsamling i kirken

Molde domkirkemenighet har kastet seg på aksjonen. Idag samlet de inn radioer til Kamerun under gudstjenesten.

– Vi har hatt et misjonsprosjekt rettet mot Kamerun i mange år, og tror det blir en artig ting å ta inn i gudstjenesten. Det blir en god måte å formidle misjon til de små, sier sokneprest i Molde domkirkemenighet, Grethe Lystad Johnsen.

Foreløpig anslår NMS Gjenbruk at de har samlet inn to, tre hundre radioer. Målet er minst tusen. For å dekke transportkostnadene til Kamerun, tar NMS Gjenbruk 50 kroner i «gebyr» fra dem som leverer inn apparat. Konteineren vil bli skipet fra Norge i august neste år, og innsamlingen vil pågå fram til sommeren.

Foreslo å sende radioer til Sverige

Vi har tidligere skrevet at Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien ønsker å sende brukte radioer til Sverige. Hun synes det er helt meningsløst at millioner av radioapparat som ikke tar inn DAB skal bli skrotet.

Men selvfølgelig, hun synes Kamerun-prosjektet til NMS er en super idé.

–Det viktigste for meg er at radioene sendes til et land der de er kompatible med strømuttak og kan brukes, sier hun til Vårt Land.

Flere aksjoner på gang?

Tusen radioer er lite sammenlignet med millioner som står i fare for å bli skrotet. Derfor er det hyggelig om enda flere organisasjoner tenker kreativt med tanke på gjenbruk.

Men det er én mulighet til også, som du kan lese om i artikkelen om i Senterpartiets Sverige-idé: Det er å koble på en liten dings som egentlig er en DAB-radio, og la den gamle radioen formidle lyden fra denne