tak1

Et annet viktig poeng er at takstein kan være solide selvom de er blitt gamle og stygge. Å ta vare på dem i stedet for å kaste dem er derfor også bra for miljøet.

Forarbeid

Det er for seint å gjøre jobben i år. Men noen steder i landet kan du kanskje starte mosefjerningen nå.

Er det riktig ille, og det er det jo gjerne, spesielt mot nord, børster, skraper eller høyttrykkspyler du vekk det verste først, før du påfører mose-/alge-/lavdreper. Dette må gjøres når det ikke er fare for regn de første dagene. Etter en stund, gjerne til våren, tar du en skikkelig sjau med både høytrykkspyler og stålbørste så taket blir helt rent.

Mye jobb

Det fins flere produkter på markedet, og vi har bare erfaring med Taksitt, som krever tre strøk, først ett med grunning, før to strøk med selve malingen. Så det er mye arbeid.

Det verste først

Grunningsarbeidet tar mye tid, men heldigvis er det ikke sånn at de to neste strøkene er like tidkrevende. Grunningen er nemlig svært tyntflytende og rennende, så det blir mye dypping i boksen og mye utstryking på steinene.

Selve malingen, derimot, er veldig enkel å påføre. Vi har brukt kost, men både rull og sprøyte anbefales. Det står ikke noe om at ikke grunningen også kan sprøytes på, men vi har vondt for å se for oss hvordan dette kan gå uten at det legger seg alfor mye væske nede i krummingene.

tak2
Taket blir som nytt

Blir veldig fint

Allerede etter første strøk blir resultatet utrolig fint, også for de takstenene der belegget var totalt nedslitt. Og strøk nummer to påføres bare for å få høyere slitestyrke.

Så gjenstår det å se om resultatet holder seg i mange år. Det bør det, siden det er så mye arbeid.

NB! Du må sikre deg godt når du skal arbeide på taket.

Mye å spare

Dersom resultatet står seg, er det god butikk i å renovere taksteinene i stedet for å bytte. I vårt tilfelle endte det med 61 kr/m2.

Også om du velger å sette bort jobben til et seriøst firma, er det gode penger å spare. For det er dyrt om profesjonelle skal legge om taket.

Men, det er viktig å passe på at jobben blir gjort etter anvisningene på boksen. Blant annet skal taket være tørt, og det skal ikke males i for sterkt solskinn.

 

Gjelder ikke bare takstein

Taksitt, og sikkert også andre produkter, kan påføres andre taktekkingsmaterialer også. Forskjellen er hvilken grunning som blir brukt.

Selve undertaket er ekstremt viktig

Ofte blir det lagt bare en tynn duk i stedet for et skikkelig bordtak på nye hus og hytter. Det er sikkert vel og bra så lenge alt er i helt i orden. Men erfaringene tilsier at bygninger får endel juling gjennom årene.

Her kan du lese om viktigheten av å spandere noen tusenlapper ekstra på undertaket.

Og husk at høsten er tid for å fjerne løv og barnåler fra takrennene.