Tekst: Jorunn Gunnes, Fete Typer / Alle bilder: https://www.instagram.com/linevsverdrup/

25-åringen har alltid vært mye på tur, og de siste årene har hun også drevet mye med fiske. Hun skriver om både friluftsliv og fiske på instagramkontoen @linevsverdrup.

FotoLineVictoria2[2]
Ørret tatt i fjellvann. Ørreten er elsket av både sportsfiskere og som matfisk. Form og farge er sterkt avhengig av miljøet den lever i. Disse ble tatt i et fjellvann med inn- og utløp.

Hvorfor fisking?

Jeg fisker først og fremst fordi det gir meg mestrings- følelse. Jeg gleder meg over å kunne utnytte naturen maksimalt på tur. Og gleden over å få fisken på kroken og nyte et måltid med en fisk du har fisket selv, den er helt enorm. Ingenting smaker bedre!

Dessuten er det alltid spennende å fiske, enten jeg får fisk eller ikke. Håpet og spenningen er der alltid uansett.

Hva er det første man må tenke på til en fisketur?

Aller først må du finne ut hvor du vil fiske. Husk at det er ikke fritt frem selv om vi har allemannsretten i Norge. Det er gratis å fiske i sjøen, mens det er ulike regler for fisking i inn- landsvann. Her er inatur.no en god kilde. Med informasjon om både hvor det er gode fiskevann, hva slags fisk du kan få, hvilke regler som gjelder og hvor du får kjøpt fiskekort.

Skjermbilde 2021-07-01 kl
Husk å følge reglene for camping i utmark. Denne sommeren blir det sikkert stappfullt av folk som vil på tur, men vi må alle huske å gjøre vårt for at vi tar vare på naturen samtidig.

Hvilken fisk skal man går etter?

Mange liker å fiske etter ørret i innlandet. Det er en fin fisk som er enkel å tilberede på tur og som smaker godt. Eller røye; «luksusørreten». Så har du gjedde, som er en veldig kul fisk, men som er full av bein og litt vanskelig å tilberede. Men hvis du kan ta den med deg hjem kan du lage fantastiske gjedde- kaker! Abbor: finnes i mange ferskvann og er fin å fiske. Og harr, en sprek ferskvannsfisk som gir deg mye action når du får den på kroken. Den er veldig poppis i Sverige og det er mange svensker som kommer til Norge for å fiske den.

Hva slags utstyr trengs?

Du kan godt starte med en standard 15 grams fiskestang med snelle og sluk. Den veier ikke for mye og kan dra inn fisk i fin størrelse. Det er fint å ha noen litt ulike sluker å velge mellom. Kanskje noen fargerike for grumsete bunn og noen mer nøytrale til vann der fisken lettere kan se. Litt ulik størrelse for ulik fiskestørrelse. De fleste som selger utstyr kan også gi råd om sluken. Men bruk gjerne finn.no eller se om noen kan låne deg noe? Det er ingen grunn til å bruke masse penger på dyrt utstyr, ihvertfall i første omgang.

Skjermbilde 2021-07-01 kl
Tålmodighet er det viktigste verktøyet.

Hvordan gjør man det?

Det er bare å prøve seg frem, øvelse gjør mester. Prøv å kaste i vifteform utover vannet, ved innløp fra en bekk og gjerne i skyggen under trær, der står gjerne fisken. Er ikke vannet altfor stort, er det en fordel å prøve å fiske seg rundt vannet, da fisken ikke står på samme plass hele tiden. Det viktigste verktøyet er uten tvil tålmodigheten, men den kan også trenes opp! Det ligger også gode tips på Google og YouTube. Spør gjerne en dreven fisker om tips, de fleste liker å kunne lære bort.

Og når fisken biter på kroken?

Da må du bare forte deg å dra inn. Ikke la fisken få tid til å ryke lina eller kroke seg løs. Det er ikke alltid den sitter så godt. Når du får den i land er det viktig å få tatt livet av den med en gang. Eller sette den ut igjen så fort som mulig hvis du ikke skal ha den. Men da må du være sikker på at den ikke er skadet. Det er viktig å tenke gjennom på forhånd at fisken skal dø. Om du ikke orker å ta livet av den bør du heller ikke fiske. Respekt for dyr er viktig å ha med seg hele veien.

FotoLineVictoria4
Jeg steker hele fisken med litt smør og gjerne litt piffikrydder i panna.

Hvordan tilberede fisken?

Innvollene må ut. Det er mange gode filmer på YouTube som viser deg hvordan du sløyer fisk, så det kan du jo ta en titt på. Så kan du bare slenge fisken i panna på bål eller stormkjøkken. Jeg elsker å gjøre det enkelt, med hele fisken, litt smør og gjerne litt piffikrydder i panna. Også har jeg med potetmos. Det er alt som trengs. Smaken av selvfisket fisk er verdens beste!

Dette bør du alltid ha med på fisketur

  • Fiskekort
  • Noe å spise, i tilfelle du ikke får fisk
  • Fiskestang, snøre og snelle
  • En utstyrsboks med forskjellige sluker, for ulike typer fisk
  • Agn, hvis du skal fiske med dupp
  • En god kniv til å sløye fisken med
  • Førstehjelpsutstyr
  • Myggspray
  • Godt med klær, det kan bli kjølig utover kvelden
  • Ekstra sokker, hvis du plumper

 

Artikkelen er først publisert i Coops kundemagasin, Coop medlem