Av Tom Brodin

Byggingen skjedde utenfor sesongen i fjor, så naboen ble ikke oppmerksom på hva som hadde skjedd før på våren. Han tok umiddelbart kontakt med eieren og forlangte at trappa skulle bort. Denne ga imidlertid uttrykk for at dette ikke var aktuelt, og at han derimot hadde planer om å anlegge brygge. Derfor kontaktet naboen kommunen og forlangte at det offentlige måtte kreve trappa fjernet, blant annet fordi han mener den kan være farlig, ikke minst for barn. Trappa er flere meter høy, og dersom noen ramler utfor, risikerer de først å slå seg bevisstløse, før de ruller videre ut i sjøen. 

Begeret rant over 
 
Trappa var dråpen som fikk begeret til å flyte over for naboen, så når han først var i kontakt med kommuneadministrasjonen, gjorde han dem også oppmerksom på andre forhold som han mente var ulovlige i forbindelse med at ei gammel hytte var revet og erstattet med ny. Dette var store terrengarbeider på grunn av overskuddsmasser fra en kjeller klageren mente det ikke var søkt om, og rasering av et gammelt steingjerde.
 
Må ordne opp før jul
 
Etter en del korrespondanse, et møte om saken og en befaring på eiendommen, sendte kommunens saksbehandler, Anne-Line Semb Lie, tirsdag et brev til eieren. Der påpeker hun at arbeidet med både kjelleren og den støpte trappa ned mot sjøen er gjort uten tillatelse, og at kommunen derfor pålegger han å søke innen seks uker. Om han heller vil fylle igjen kjelleren og fjerne trappa innen den samme fristen, er dét også en mulighet. Hvis fristen ikke overholdes, kan det bli snakk om tvangsmulkt.
 
Ikke sikkert det blir tilgivelse
 
Selv om eieren søker nå i ettertid, er det slett ikke sikkert trappa får stå. Saksbehandleren understreker i brevet sitt blant annet at byggeforbudet i strandsonen er forsterket ved ”Statlige planretningslinjer for differensiert forvaltning av strandsonen”, datert den 25. mars 2011. Hun påpeker også at både kommunene og Fylkesmannen er svært restriktive til inngrep i strandsonen.
 
Medhold på ett punkt
 
Når det gjelder terrenginngrepene rundt hytta, kommer kommunen ikke til å forfølge disse, selv om også disse er ulovlige og regnes som vesentlige. Grunnen til dette er at det er anlagt et minirenseanlegg som kommunen har godkjent, og at disse terrenginngrepene derfor har vært nødvendige.
 
Hytteeieren sier til hytteavisen.no at han ikke ønsker å kommentere saken.