Spørsmål:  Svar:

Hei, hvis jeg har en verdistigning på 200.000 kr. og selger hytta før jeg har hatt den i 5 år, hvordan blir jeg skattet? Jeg har jo pusset opp en god del, må dette dokumenteres i form av kvitteringer? Hva med egeninnsats? Jeg har mange timer med arbeid.

Med hilsen
Erik Berg

Hei!

Beskatningen er 28 prosent av netto gevinst dersom du ikke oppfyller vilkårene til skattefritt salg. For å unngå skatteplikt må du ha brukt eiendommen som egen fritidsbolig i minst fem av de siste åtte år før salget, jf. skatteloven § 9-3, og jeg forstår deg slik at du ikke oppfyller dette vilkåret og dermed skal betale skatt.

Netto gevinst fremkommer ved å trekke kostprisen fra salgsvederlag. Med kostpris menes det du en gang kjøpte hytten for pluss påkostninger (men ikke det som regnes som vedlikehold). Påkostninger er det som hever standarden, og utgifter her bør kunne dokumenteres. Egeninnsats kan komme til fradrag med en timesats som skiller mellom vanlig timepris for håndverk og ikke-håndverker. Føringen av egeninnsats/tid må kunne sannsynliggjøres. Ved levering av selvangivelse anbefales det at oppsett/tilleggsopplysninger innsendes. Disse må vise hvordan du har regnet deg frem til netto gevinst.

Med vennlig hilsen

Codex Advokat Oslo AS
Nicolai Heilemann
advokat