Det kan hende det blir lenge mellom slike godbiter i sommer. Foto: ©istockphoto.com/lightasafeather
Torsdag 15. mai går startskuddet i Stordalselva på Sunnmøre og i Bjøra i Namdalen. Dagen etter er det tid for Enningsdalselva mellom Bullaren i Sverige og Iddefjorden. Og som følger de i tur og orden, selv om de fleste først starter 15. juni. Det er strenge restriksjoner på hver stang, og de daglige kvotene er små.
Hele 51 lakseelver har fylkesmennene stengt i år – 30 til 50 prosent flere enn i fjor. Årsaken er ifølge avdelingsleder Raol Birach ved DNs avdeling for fiske og ferskvann den bedrøvelige bestandssituasjonen. Flere og flere elver er blitt dårligere, og de naturlige og menneskeskapte påvirkningene er store, sier Birach til NTB.

For å bygge opp
Myndighetene må bygge ned, for å kunne bygge opp etterpå. Et redusert fiske må til for å kunne ha et utgangspunkt for en forsvarlig økning av bestanden.
– Vi vet at det vil komme laks opp i elvene i år på grunn av snøsmelting og god elveføring, men om og når utviklingen vil snu, er det for tidlig å si noe om, sier Birach.
Fiskeforsker Lars Petter Hansen karakteriserer overfor Fiskeguiden lakseinnsiget til norske elver i dag som mindre enn halvparten av hva det var i de gode lakseårene på 70-tallet.
I fjor gikk det veldig lite smålaks – under tre kilo – opp i elvene, men i år er det håp om noe bedre tilgang. Trolig blir det i år mindre oppgang av mellomstor laks – tre til sju kilo – men kanskje blir det brukbart med stor laks over sju kilo, håper alle dem som nå står klar med flue- og slukstenger.

20 prosent nedgang
Det ble fisket vel 338 tonn laks fra norske elvebredder i sesongen 2007, omtrent 20 prosent mindre volum enn i 2006. Sluttvolumet i år er beregnet til å bli enda lavere. Ifølge leder Finn Erlend Ødegaard i Norske Lakseelver stilles man i utsikt et tap i lakseinntektene på 300 millioner kroner fra fjorårets 1,3 milliarder kroner.
Fjorårets fangst av laks fra elvebredden utgjorde vel 96.000 fisk, mot 142.000 fisk i 2006-sesongen. Hele 53.000 av laksefiskene i fjor var under tre kilo, 31.000 var mellom tre og sju kilo, mens 12.000 fisk var over sju kilo. De tilsvarende tall for 2006 var henholdsvis 95.000, 38.000 og 9.000 fisk, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Det var i fjor nedgang i elvelaksefisket i de fleste fylkene, og nedgangen var størst i Sør-Trøndelag og i Finnmark. Likevel var det Finnmark og Sør-Trøndelag som i fjor kom ut med størst fangst. Av fylkene som økte fangstvolumet, var det Rogaland som økte mest. (©NTB)