Nå har imidlertid Fylkesmannen i Vestfold, etter å ha søkt råd i miljøverndepartementet, slått fast at «normalt vedlikehold av kunstige sandstrender ikke er å anse som et nytt søknadspliktig tiltak som krever dispensasjon. Vedlikeholdet anses å ligge inne i den opprinnelige tillatelsen til etableringen av stranda».

Ikke fritt fram å utvide

Miljøverndepartementet understreker imidlertid at det i hvert enkelt tilfelle må vurderes om etterfyllingen går ut over ordinært vedlikehold og i virkeligheten er en utvidelse av den eksisterende stranda. I så fall kreves det dispensasjon.

Flertallet hadde helt rett

En eiendom på Brøtsø har vært «eksempelsak», og vil skape presedens. Teknisk hovedutvalg på Tjøme vedtok i oktober 2012 med fem mot fire stemmer å gi tillatelse. Dette er helt riktig, slår saksbehandleren hos Fylkesmannen fast, siden «stranda er lovlig etablert».

Begrunnelsen holdt ikke

Det opprinnelige avslaget fra saksbehandleren i Tjøme kommune var begrunnet med at naturmangfoldsloven fra 2009 har ført til at kommunene er blitt langt mer restriktive enn tidligere. Dette holder altså ikke når det gjelder allerede etablerte skjellsandstrender. Dem er det mange av, og nå synes det å være helt klart at problemet med å få lov til å vedlikeholde dem, er borte.