Tekst:  Cathrine Sæther/ Byggstart.no

"Isolasjonsverdenen" kan virke overveldende ved første blikk: Glava, trefiber, steinull, EPS og XPS - det er mye å velge mellom uten forskjellen er åpenbar for de fleste. Her er en rask gjennomgang av de ulike typene som er tilgjengelige i Norge, hvilke som er mest populære og miljøvennlige, og hvilke er best egnet for fingernemme hytteeiere som liker å gjøre ting selv. 

 

Glava - klassikeren

Glava A/S, opprinnelig Glassvatt AS, ble grunnlagt i Norge i 1935 og har i dag hovedkontor i Askim. I 2017 ble det kjøpt opp av franske Saint-Gobain. Selskapet er mest kjent for sin glassfiberisolasjon, som er nordmenns klare favoritt. Glassfiber dannes av nytt og resirkulert glass, og er en form for mineralull - isolasjon produsert av mineralske fibre. 

Materialet er enkelt å håndtere og montere siden alle fibrene ligger samme vei. De fleste velger glassfiber som de skjærer og legger selv. Den umiddelbare ulempen er at materialet klør veldig og kan irritere luftveiene, og det er anbefalt å bruke verneutstyr når man håndterer det. Glava selger for øvrig en rekke andre isolasjonstyper i tillegg til glassfiber. 

Steinull

Steinull, også kjent som Rockwool på engelsk, er en annen form for mineralull. Denne dannes av stein, naturlig nok. Fibrene i steinull ligger på kryss og tvers, noe som gjør den tyngre og mindre håndterbar enn glassfiber, men steinull er den mest brannsikre av isolasjonstypene, og den er særlig gunstig i møte med fuktighet. 

 

Trefiberisolasjon

Trefiberisolasjon er en type celluloseisolasjon, oftest tilvirket av treflis. Produksjon av mineralull krever en del arbeid og ressurser, mens trefiberisolasjon er mindre krevende å produsere, og dermed mer miljøvennlig. Man kan benytte treisolasjon i form av både plater og løsfyll. Trefiberisolasjon er godt egnet til å absorbere og transportere fukt, og slik beskytte treverk, noe som gjør dette materialet godt egnet for hytter. Det er tyngre, tykkere og noe mer utfordrende å arbeide med enn mineralull.

 

Skumplastisolasjon

Den vanligste typen skumplast er polystyren, en plasttype som lages av råolje. Polystyren-skumplast deles ofte inn i to typer: EPS - ekspandert polystyren, og XPS - ekstrudert polystyren. EPS er bedre kjent som isopor, og består av 98 % luft. XPS er hardere, og brukes mest til grunn- og markisolering.    

 

For hytteeieren

Glava glassfiber er den typen isolasjon folk flest liker å arbeide med - det er fleksibelt, lett og forholdsvis ukomplisert. Ulempen er at det kan være “lite hyggelig å arbeide med”, da det klør og kan irritere luftveiene. Det lønner seg med andre ord å dekke seg godt til før man setter i gang med isoleringsarbeidet. 

Trefiberisolasjon er imidlertid en gunstig isoleringstype til å bruke i hytter. Den ansees for å være miljøvennlig og bidrar til å forebygge fukt i  veggene. 

Husk å sette deg godt inn i hvordan isolasjonsarbeidet bør foregå. Riktig lufting er blant annet viktig for å unngå fuktdannelse. Om du er i tvil, er det alltid best å høre med fagpersoner eller overlate arbeidet til dem.