– Rømt oppdrettsfisk er et problem både for oppdrettsnæringen og villaksen. Nå styrker vi innsatsen for å redusere rømmingen, sier lederen i Stortingets næringskomité, Lars Peder Brekk (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Han forteller at regjeringen setter av to millioner kroner til dette formålet i neste år statsbudsjett.

Tapte inntekter
– Rømt oppdrettsfisk koster oppdrettsnøringen store beløp i tapte inntekter. I tillegg utgjør dette et problem både miljømessig og i svekket omdømme, sier Brekk. Han peker på at det er viktig at den ville laksen i lakseelvene er ren og attraktiv.

Fiskeridirektoratet har lagt fram en tiltaksplan med 29 punkter som skal redusere rømming av oppdrettsfisk. Dette går blant annet på bedre regelverk og økt innsats på kontroll og beredskap. I sommer ble det også opprettet en fast kommisjon som skal arbeide systematisk for at det blir mindre fisk som rømmer fra oppdrettsanlegg.

Storstilt rømming
Årlig rømmer det nær 600.000 laks, ørret og regnbueørret. I tillegg kommer også en del torsk og kveite på avveie fra oppdrettsanlegg.

Rømt laks og ørret er et problem både genetisk og økologisk for laksen. På toppen av dette kommer faren for spredning av sykdom og parasitter.

Stortinget vedtok våren 2003 å peke ut 37 nasjonale laksevassdrag og 21 nasjonale laksefjorder. I statsbudsjettet for 2007 får Havforskningsinstituttet to millioner kroner mer til å evaluere denne ordningen. (ANB)