Svært mange vil, men de får det ikke til. Hvorfor ikke? Det er Norges Jeger- og Fiskerforbund i ferd med å finne ut.

Ønske det, ville det og gjøre det. Nå vil NJFF finne ut mer om hva som skal til for å få flere jegere ut på jakt. Foto: Øystein Hojem

Mange av papirjegerne har fått et spørreskjema i posten. I disse dager sammenstilles resultatene og til våren skal den endelige rapporten presenteres på nettstedet http://www.bedrejakt.no/. – Vi vil ha frem signalene, sier Webjørn Svendsen i NJFF. – Ut i fra det håper vi å finne ut hvordan vi skal tilrettelegge bedre. Vi vil finne ut hva potensielle jegere ønsker å jakte på og hvilke ambisjoner de har.

Et typisk tilfelle?
Kirsten Krafft tok jegerprøven for et halvt år siden. Jegeravgiften er betalt og jaktlysten er på plass. Alt annet mangler hun. – Jeg tok jegerprøvekurset for å lære mer om friluftsliv og fordi jeg vil jakte. Så viser det seg at jeg egentlig ikke kjenner noen som jakter. Jeg har heller ikke lyst til å være den eneste som går med børse på tur i fjellet. Jeg er redd for å bomme på fugl og treffe på mennesker. Jeg mangler trening og selvtillit, men innser at jeg må ta egne initiativ. Et av dem var å sende mannen min på jegerkurs. Et annet er å få med en venninne på jevnlig skytetrening i regi av Asker JFF. Når jeg i tillegg har fått vite at jeg enkelt kan skaffe meg jakt gjennom inatur.no, føler jeg meg ganske sikker på at det blir jakt neste høst, sier hun.

Hent inspirasjon og motivasjon
Om du er blant dem som trenger en ekstra dytt for å komme i gang, ta en titt på disse inspirerende rapportene fra årets jakt.

  • Nettavisen.no. "Endelig blink". Med nettredaktør Jon Hagebø på skogsfugljakt.
  • Nationen.no - jaktdagbok. Bli med på elgjakt.

    Savner du et jaktmiljø, meld deg inn i en lokalforening av Norges Jeger- og Fiskerforbund Kanskje finner du noen du kan spørre om å få bli med på jakt. Ganske sikkert finner du aktiviteter som passer for deg. På rypejentene.com finner du aktiviteter og nettverk for jenter som vil jakte sammen.

    Både Statskog og fjellstyrene tilbyr opplæringsjakt på elg og villrein. En glimrende mulighet for deg som vil drive storviltjakt, men mangler miljø. Årets tilbud er for lengst gått ut på dato, men følg med på inatur.no. Tidlig neste år får du nye muligheter til å søke.

    Tekst: Marianne Tveito, Inatur.no