LED - Kitty Folsland
Produktsjef Kitty Folsland mener det er viktig at distribuører tar kvalitet på alvor. Foto: Nortronic
Glødepæren er på god vei inn i historien. 60W pæren forsvant ut av produksjon allerede for et år siden, og 1. september i år gikk det samme vei for 40W pæren og 25W pæren. Den miljøvennlige og energisparende LED-pæren, svært populær blant energibevisste hyttefolk, seiler nå opp som den naturlige erstatteren til de tradisjonelle lyspærene.

Useriøse produkter

Imidlertid kan kvaliteten på pærene være svært vekslende. Valg av feil produkt kan gi et dårlig første møte med LED-teknologien. - Siden glødepæren nå er på vei bort fra butikkhyllene, vil markedet helt sikkert vokse med useriøse aktører som tilbyr LED-pærer. Det har vi i ENOVA erfart tidligere, i flere markedssegmenter. Disse useriøse aktørene bidrar dessverre til at folks oppfatning av selve produktet blir negativt, sier seniorrådgiver i ENOVA, Frode O. Gjerstad. Bransjen mener skepsisen mot LED-lys som har oppstått i kjølvannet av useriøse distributører, er ufortjent for LED-teknologien. Skepsisen bygger på dårlige erfaringer med LED produkter av ulik kvalitet. Nå oppfordrer bransjen til kvalitetssikring ved distribusjon av LED-pærer. Samtidig vil de rydde opp i negative myter som har oppstått.

Ikke blått lys

En av mytene rundt LED-pærer er at de gir et kaldt og blått lys som ingen ønsker - og som ikke føles behagelig. Men i dag finnes det LED-belysning med både naturlig og varmt lys. - Det har skjedd veldig mye på LED-lysfronten. Du får nå kjøpt LED-lys med fargetemperatur tilsvarende glødelamper. Velger du en varm lysfarge og et godt LED-produkt fra en kvalitetsleverandør, er det ikke sikkert du vil merke forskjel l, forteller produktsjef for LED i Nortronic, Kitty Marie Folsland. Lyskvaliteten på LED-pærer er avhengig av dioden og fosforteknologien som benyttes. Dårlige dioder svekker lyskvaliteten drastisk, selv om LED pærene ser helt like ut og har lik watt størrelse. Med en LED-pære av god kvalitet på rundt 2800 kelvin, oppnår du samme gode fargetemperatur som en glødepære.

Lang levetid for pengene

Noen reagerer på at LED-lyspærer er dyrere enn glødepærer. Men levetida på en LED-pære kan være på opp til 50 000 brenntimer eller mer, i følge ENOVA. Det er 50 ganger så lang levetid som en tradisjonell glødepære. I tillegg bruker de langt mindre strøm, noe som vil redusere strømforbruket betydelig i private hjem.