Foto: Privat

Det er Nordstrands Blad som forteller historien om Oslo-mannen Jon Bergan. Han tilhører høyrisikogruppa som omfatter blant andre personer som har gjennomgått transplantasjon og kreftbehandling. For disse er vaksinen eneste redning. Gruppa har imidlertid måttet finne seg i å stå i køen som de aller fleste andre. Dermed skjønte Bergan at han måtte søke dekning - på hytta. 

Fortvilt situasjon

Han forhørte seg med ordføreren om det var greit og fikk klart ja. Takket være at han har nettilgang, har Bergan også kunnet være i full jobb hele tida.

Men han har opplevd situasjonen som fortvilt med en ektefelle som er hjemme alene med tre barn og selv er i full jobb. 

- Jeg merker det preger barna etter så lang tid. Jeg hadde helt fint klart dette om jeg var alene i verden, men den følelsen at du svikter barna dine - uten å kunne gjøre noe med det - er forferdelig, sier Bergan til NB. Han synes det er paradoksalt at barna kan få klemme sin 85 år gamle bestemor, som er frisk og rask, men ikke sin egen pappa på 51 i frykt for sykdommen.

Skjermbilde 2021-03-28 kl
- Det må komme en oppvask om vaksinestrategien, sier Jon Bergan. Foto: Privat

Stusser over prioriteringen

Han mener myndighetene burde prioritere barna og se på den totale familiesituasjonen. 

- Det er sikkert mange eldre som trenger vaksinen. Det er jeg klar over, men det er mange som kunne ventet også. Dette gjelder ikke bare meg, men flere tusen i hele landet som er i samme situasjon. Jeg forstår ikke at vi må vente til prioriteringsgruppe 4 og ikke blir like høyt prioritert som sykepleiere og de eldre, uttaler Bergan til Nordstrands Blad.

Han har savnet debatt om temaet. 

- Jeg tror man fint kunne laget en tilpasset vaksinestrategi som også tar høyde for personer som meg eller andre som har isolert seg i et år, i frykt for å kunne dø ved smitte, sier han til avisa. Han mener det må komme en oppvask i ettertid om vaksinestrategien Norge har valgt. Den er etter hans syn både naiv og merkelig.

Mange isolerte på hyttene

Kommuneoverlegen Anders Braband i Gausdal forteller i Norstrands Blad at han kjenner til mange hytteeiere som har isolert seg på hytttene sine under pandemien. Når han har valgt å tilby Bergan vaksinasjon i Gausdal, er det på bakgrunn av det lange oppholdet han har hatt på hytta. 

- De har tatt imot meg med åpne armer. Det viser at man kan få ting til om man bare vil, sier Bergan til Nordstrands Blad.