Familien Elvik på Kvaløysletta i Tromsø har som fast tradisjon å fyre opp i badestampen og invitere naboer på lille julaften. Etter at de voksne innledet høytiden med et varmt bad under åpen himmel, var det julaften formiddag ungenes tur.

- Da dette skjedde var det to gutter på åtte-ni år fra nabolaget som koste seg i stampen. Plutselig kom den ene løpende helt forskremt og ropte «pappa, pappa – oven kom opp i lufta!», sier Hilde Elvik. Nå vil hun advare andre stampeiere som kanskje ikke er klar over hva som kan skje med trestamper som har stått en stund.

- Selv har vi brukt stampen i fire år og ante fred og ingen fare. Nå har vi lært at man må sjekke skruene som fester ovnen til treverket, sier hun til Nordlys.


Heldige
Det viste seg at ovnen, som er laget av aluminium og derfor har sterk oppdrift når stampen er fylt med vann, hadde løsnet fra festene. Den gikk til værs som et prosjektil, brøt ned skilleveggen og la seg over på sida.

Hilde Elvik er sjeleglad for at ingen av guttene ble skadd.

- Vi var heldige! Ovnen var nesten sluknet og derfor ikke så glødende varm som den kunne vært om det hadde skjedd litt tidligere. Guttene ble heller ikke truffet slik at de fikk noen skader. Takk og lov!

Familien Elviks badestamp er på om lag 3.000 liter og gir god plass til seks voksne. Familien kjøpte den fra et Bodø-firma som har importert den fra utlandet. Spesielt i vinterhalvåret har familien stor glede av varme bad under åpen himmel i kulde, mørke, nordlys og måneskinn.


- Sjekk festene!
Hilde Elvik kan ikke huske om det fulgte med noen bruksanvisning eller advarsel om at ovnen kan løsne etter en tids bruk.

- I vårt tilfelle viser det seg at ovnen er skrudd fast i bunnplankene uten gjennomgående skruer. Med treverk som utsettes for store temperatursvingninger er det klart at dette ikke er godt nok.

Elvik er sikker på at det finnes mange stamper rundt om i landet med samme usikre patent. Nå håper hun andre vil trekke lærdom av nestenulykken og sjekke festene før de fyrer opp neste gang. (ANB)