Spørsmålet er hvor vi skal gjøre av fettet. Det er i alle fall ikke i avløpet. Én av årsakene er at fett gjerne flyter mens det er varmt, men størkner når det avkjøles.

Så da er vel løsningen å pøse på med kokende vann, men så enkelt er det ikke. For også varmt vann kjøles ned underveis i avløpssystemet, og det er ikke til å unngå at det setter seg fett på rørveggene, og at dette på sikt fører til tette rør.

Rottemat

Så langt hva hver enkelt kan få av problemer, men fett i avløpet går også utover fellesskapet. Et tydelig eksempel på dette er det 130 tonn tunge fettberget som tildels blokkerte kloakksystemet i London i fjor. De eneste som hadde glede av dette var rottene. Så dermed er det på på sin plass å minne om at ikke noe spiselig har noe i kloakken å gjøre.

Fett er matavfall

Det du altså skal gjøre, er å tørke opp fettrestene med tørkepapir og la det gå i matavfallsposen. Så sørger avfallsselskapet for at det blir tatt hånd om på en skikkelig måte og noen steder til og med blir omgjort til biodrivstoff.

Julegodt til småfuglene

Vil du ta bryet med det, og har glede av å före småfuglene, kan smult og annet stivt fett bli god fuglemat. På bildet ovenfor blir tømmes vann oppi et halvlitermål med flytende pinnekjøttfett. På denne måten blir fettet renset for salt, som ikke er så bra for fuglene. Dette fettet kan så for eksempel blandes med solsikkefrø.

Salmiakk i slukene

Uansett, noe fett er det ikke til å unngå at kommer i avløpsrørene, og de fleste har nok opplevd både at vannet renner tregere og at det lukter.

Er det riktig ille, bør du bruke avløpsåpner, helst av den flytende, tunge, sorten som finner veien til proppen og løser den opp. Men før det blir ille, kan du rett og slett helle oppi en liten skvett salmiakk en gang i blant for å være føre var.