Vær forsiktig med å spise innmat fra rype og orrfugl. Foto: ©istockphoto.com/Dmitry Deshevykh

Dette gjelder spesielt fugler fra sentrale fjellstrøk i Sør-Norge og indre deler av Troms. Selve kjøttet innholder lite tungmetaller.
En undersøkelse gjort av NINA (Norsk institutt for naturforskning) viser at konsentrasjonen av kadmium, og tildels også bly, i lever fra lirype og orrfugl ligger høyt enkelte steder i Norge.
Planter inneholder bly og kadmium på grunn av miljøforurensninger. Dyr skiller ut ca.70 prosent av den kadmiummengden som finnes i fôret med avføringen. De resterende 30 prosentene lagres i lever og nyrer. Mengden kadmium øker derfor med dyrets alder.

Kadmium
Norge har innført EUs grenseverdier for kadmium i forskjellige matvarer. Det finnes ingen grenseverdi for lever fra rype og orrfugl, men det finnes grenseverdi for lever fra husdyr. Denne grenseverdien er 0,5 milligram kadmium per kilo lever. Lirype skutt i sørlige fjellstrøk og indre Troms viser seg å inneholde opp mot 13,6 milligram kadmium per kilo lever. Landsgjennomsnittet for kadmium i lever fra rype er regnet ut til 2,9 milligram per kilo.

Kan skade nyrene
En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram kadmium per uke i gjennomsnitt (tolerabelt ukentlig inntak). For mye kadmium kan skade nyrefunksjonen. Svært høye nivåer kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og fosterskader. Det er det totale inntaket av kadmium gjennom alt du spiser over tid som har betydning for helsen.

Innmat verst
Inntaket av kadmium og bly regnes ikke som problematisk for en norsk gjennomsnittsforbruker. En undersøkelse av fisk- og vilt i regi av Statens næringsmiddeltilsyn (Mattilsynet per 01.01.2004) viste imidlertid at enkelte personer spiser svært mye innmat fra fugl, det vil si rundt 70 gram lever per uke i gjennomsnitt. Hvis man spiser lever fra rype med det høyeste nivået av kadmium som er funnet, vil 30 gram rypelever per uke i gjennomsnitt fylle opp hele kvoten for kadmium (tolerabelt ukentlig inntak). I tillegg kommer det man får i seg gjennom annen mat. Enkelte prøver av lever og nyre fra sau, hest og rein har også vist svært høye nivåer av kadmium.

Andre kilder til kadmium
Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Solsikkekjerner, som ofte brukes i frokostblandinger og brød, inneholder også mye kadmium.