Illustrasjonsfoto

Situasjonen paret viser til, inntraff i juli i fjor, forteller avisa Øyene. Grete og Kjell Blankenborg gikk tur sammen med slektninger i nærområdet da de kom til Brevikveien, en vei som fører til en privat eiendom.

Kamera 100 meter fra huset

– Helt uten onde hensikter går vi innover, da vi plutselig ser et overvåkingskamera montert ved en veibom. En i turfølget som har en del erfaring med overvåkingskameraer, blir veldig overrasket og lurer på hva dette skal bety. Vår turkamerat mener at det umulig kan være tillatt å sette opp et overvåkingskamera i skogen mer enn 100 meter fra boligen, framholder ekteparet ifølge Øyene.

I september reiste de i brev til Færder kommune spørsmål om lovligheten ved lovligheten rundt kameraovervåking langs veien inn til Thomas Wilhelmsens eiendom.

Hvor går grensen

Ennå har ikke paret fått svar. Kommunen antydet at et kunne ta 3 til seks måneder å få svar sien den måtte innhente uttalelse fra Datatilsynet.

– Det har nå gått 8 måneder, det vil si 2 måneder ekstra, og det burde vel holde selv i disse tider, skriver paret i en fersk henvendelse til Færder kommune i starten av juni. De understreker at saken for dem har prinsipiell betydning.

- Spørsmålet er nemlig om det er tillatt for alle og enhver å sette opp et overvåkingskamera flere titalls meter unna sin egen eiendom, dersom man for eksempel føler redsel for innbrudd? For den følelsen har vel de fleste av oss. Hvordan blir samfunnet rundt oss dersom det er tillatt? 

«Hva gjør dere her?»

Turgåerne forklarer at de ikke hadde til hensikt å gå ned til eiendommen.

– Men vi går rolig innover. Plutselig kommer en ung dame joggende. Hun stopper og spør sylskarpt «hva gjør dere her?» Vi blir ganske perpleks, men får sagt at vi er ute og går tur. Hvorpå damen sier; «Det kan dere ikke, for det ligger hus her nede». Ja, svarer vi, men dette er vel utmark, og da gjelder allemannsretten? 

Med dette som bakgrunn i denne hendelsen vil paret altså ha beskjed om lov lovligheten av et overvåkingskamera mer enn 100 meter fra en privat eiendom. Samtidig spør de også om grunneieren kan nekte dem å gå i skogen selv om veien er privat.