Arild Pedersen er forsiktig med å bruke sterke ord der han rusler på egen badestrand i duskregnet. Men brevet som dumpet ned i postkassa hos han og kona Grace for noen dager siden, har satt følelsene i sving. 80 års familiehistorie og en 45 kvadratmeter stor hytte kan få et brått og brutalt punktum.
– Jeg skal ikke gjenta det jeg sa da jeg leste brevet, sier 58-åringen stillferdig og forteller med blikket at han har fått hyggeligere brev i sitt liv.


Foto: Anne Charlotte Schjøll

Med tvang

Som Tønsbergs Blad skrev fredag, vurderer Stokke kommune å tvangsinnløse tre hytter i Rakkevik, blant dem Pedersens, som ligger på grensen til Tønsberg kommune.
"Hytter i regulert friområde i Rakkevik vurderes som privatiserende og til hinder for allmennhetens frie ferdsel. Et aktuelt tiltak for å bedre allmennhetens tilgang vil være at hyttene innløses og at eierne tilbys erstatningstomter i bakkant av området", står det svart på hvitt i utredningen som kommunens administrasjon har gjort.
Høyre-politiker Berit Holmén ble kontaktet av en fortørnet og fortvilet Pedersen. Hun står helt og fullt på hans side.
– Her må eiendomsretten veie tungt. Dette er en gammel familieeiendom, og det ville være helt feil å gå til ekspropriasjon. En stor del av Stokkes kyststripe, med badestrender og flotte turområder, er tilgjengelig for allmennheten, og vi trenger ikke å forsyne oss av annen manns eiendom på denne måten, sier Holmén.
Hun anslår eiendommens verdi til minst fire-fem millioner kroner og mener det vil være galskap å bruke så mye penger på å innløse eiendommen.
– Vi har nok av viktige oppgaver å bruke statens penger på, slår hun ettertrykkelig fast.


På befaring

Fredag var kommuneadministrasjonens egne folk på fjorden, og mandag skal en håndfull Stokke-politikere på tilsvarende båttur for å få se strandperlene med egne øyne. Pedersen håper de bruker sunn fornuft når vedtak skal fattes.
– Det må kunne gå an å komme fram til en for alle parter god løsning. Jeg har ingenting imot at folk ferdes forbi hytta, det er allerede mange som ofte er her nede og fisker, og jeg er positivt innstilt til økt bruk av området. Da vil kanskje kommunen holde nabostranda bedre ved like også, tror Pedersen.
Inne i den lille, hvitmalte hytta er sjarmen og sjela fra gamle dager bevart. Frykten for at historien i verste fall skal jevnes med jorda, får Tønsberg-mannen til å grøsse.
– Den tanken orker jeg ikke engang å tenke.

Kilde: Ralf Haga for Tønsbergs Blad
Foto: Anne Charlotte Schjøll