I et brev til kommunen skriver hytteforbundet at man har mottatt henvendelser fra flere hytteforeninger om kommnunens utskriving av eiendomsskatt for fritidsboiliger for skatteåret 2021. I den forbindelse ønsker Norge Hytteforbund å be om noen avklaringer fra kommunen. Det er forskjellsbehandlingen av fritidsboliger og helårsboliger som får forbundet til å reagere.

Oppfordret til å klage

"Blant annet kan det nevnes at helårsboliger takseres etter definerte geografiske områder, mens fritidsboliger takseres med bakgrunn i luftlinjeavstand til sjøen.

NHF har derfor gått nøye gjennom Fredrikstad kommunes nye retningslinjer for beregning av skattetakst. Med bakgrunn i gjennomgangen av retningslinjene oppfordret NHF alle sine medlemmer til å fremme en klage på utskrevet eiendomsskatt for skatteåret 2022. Som følge av vår oppfordring og engasjement i saken er forbundet kjent med at det er fremmet en rekke klager til kommunens eiendomsskattekontor i forbindelse med omtakseringen", skriver hytteforbundet.

Klagebehandlingen

Kommunen arbeider for tida med å gå gjennom, henvendelsene og retting av feil, men prosessen vil angivelig ta lang tid og være ferdig tidligst i slutten av neste år. Dette finner hytteforbundet uakseptabelt: 

"Norges Hytteforbund finner den forventede klagebehandlingstiden urimelig lang. En så lang behandlingstid innebærer at en klagebehandling for skatteåret 2023 ikke vil kunne påbegynnes før klagebehandlingen ifm. utskriving av eiendomsskatt for skatteåret 2022 er avsluttet."

Kan kreve likebehandling

Hytteforbundet peker på at det kun er de påklagede eiendommene som vil bli gjenstand for en ny takstvurdering. På bakgrunn av dette ønsker NHF å få klarhet i hvor mange hytteeiere som fremmet en klage på utskrivingen av eiendomsskatt for 2022: "Dette for å kunne informere de hytteeiere som ikke fremmet en klage i 2022 om at de, i likhet med de som klaget i 2022, kan kreve likebehandling i sin saksbehandling ved en eventuell klage i 2023. Dette vil da innebære at de ved en eventuell klage vil kunne kreve å få taksert sin eiendom på nytt."

Norges Hytteforbund antar at antallet hytteeiere som kan fremme en klage for skatteåret 2023 i så fall vil bli minst like høyt som for skatteåret 2022, noe som vil innebære at saksbehandlingen av klager for skatteåret 2023 tidligst vil bli avsluttet i slutten av 2025.

Fredrikstad kommune risikerer dermed, på grunn av kravet om likebehandling, å måtte taksere alle kommunens hytter og fritidsboliger på nytt. Dette er kostbart, og vil ta unødvendig lang tid, framholder Hytteforbundet og mener Fredrikstad kommune heller bør erkjenne at hytter og fritidsboliger er skattet for høyt og redusere eiendomsskattesatsene med 25 prosent.