-Tyskeren hadde utrolig flaks. Han var den eneste av dem som ikke hadde redningsutstyr. De tre andre skal ha hatt redningsvester, men overlevde ikke det mange timer lange oppholdet i det kalde vannet, sier operasjonsleder Trond Amundsen ved Troms politidistrikt til NTB.
Alle de tre omkomne var fra tettstedet Senjahopen. Bare den tyske fisketuristen (53) overlevde tragedien. De omkomne er Harry Magne Larsen (50), Morten Larsen (39), og Leif Josefsen (52). Ingen av dem er i nær slekt, men familiene har nære bånd, ifølge sognepresten på stedet.
Tilfeldig
Det var helt tilfeldig at tyskeren ble med på turen, som startet lørdag morgen fra Senjahopen, ifølge mannens forklaring til politiet lørdag kveld. De fire la ut i en 18 fots åpen båt med en 50 hestekrefter stor påhengsmotor.
-Han hadde vært ute på fiske samme natt, og spurte på morgenkvisten lørdag de tre nordmennene, som da var i ferd med å gå ut, om han kunne få være med. Det fikk han fordi det var en ledig plass om bord. Så vidt vi vet kjente han dem ikke fra før, sier Trond Amundsen.
Mannen hadde vært på et tre uker langt fiskeopphold med fire-fem andre landsmenn. Ulykken skjedde dagen før han etter planen skulle returnere til Tyskland.
Det skal ikke ha vært spesielt dårlig vær i området.
Dramatikk
Tyskeren har forklart at fiskefølget stanset 20 meter fra land for å sette garn ved utløpet av Mefjorden på nordsiden av Senja.
-Da de bakket etter garnsetting kom en bølge inn bakfra og delvis fylte båten med vann. Like etter skal bølge nummer to ha slått inn bakfra, slik at baugen gikk i været og båten kantret. Båten ble liggende med kjølen i været.
Tyskeren klarte å klamre seg til båten og overlevde. En av de tre nordmennene som omkom, hadde viklet et tau rundt håndleddet og ble funnet sammen med båten. De to andre hadde drevet bort fra ulykkesstedet i den sterke strømmen, ifølge politiet.
Ifølge tyskeren kantret båten ved 07.30-tiden. Først ved 18-tiden ble det igangsatt søk etter at båtutleieren varslet Hovedredningssentralen for Nord-Norge. En halv time senere ble de funnet i sjøen.
Minnehøytid
Kommunens kriseteam, som blant annet har bestått av prest, politi og legetjeneste, har jobbet på spreng gjennom helgen for å ta hånd om de pårørende.
Sogneprest Ingunn Rinde opplyser til NTB at det skal være en minnehøytid for de omkomne i samfunnshuset i Mefjordvær mandag klokka 18.00. Valget av samfunnshuset skyldes at kirka i Mefjordvær er for liten. Den har på det meste plass 150 personer, og det rammede lokalsamfunnet teller nærmere 600 mennesker, ifølge sognepresten.
Rammet tidligere
Berg kommune på Senja har også tidligere vært hardt rammet av en ulykke. I 1978 mistet ni mennesker livet da fiskebåten «Utvik Senior» forliste.
-Det var en tragedie som fulgte oss i mange år, sier ordfører Trond Abelsen (Ap) til NTB.
Han sier «alle kjenner alle» i det lille samfunnet, og at ulykken går hardt inn på befolkningen.
Lokalsamfunnet er i sjokk, og reagerer med vantro og sorg. Over alt ble det i helgen flagget på halv stang, både privat og offentlig. (©NTB)