Driftige Meisalfjellet Hytteforening har i årenes løp tatt initiativ til og gjennomført en flere store prosjekter, som friluftsentusiaster i Romsdal og på Nordmøre nyter godt av gjennom store deler av året. Selve prestisjeprosjektet er Blånebua, en hytte de satte opp på toppen av Blåfjellet (1192 moh). Hytta er et av distriktets populære utfartsmål. Overnatting er også mulig i hytta, som på klarværsdager byr på fantastisk utstikt. I 2014 hadde de også bygget ferdig en flott gapahuk, som også blir flittig brukt av bygdefolk. 

Her finner du gapahuker

Gapahuker finnes over hele landet, og er ofte satt opp av foreninger, lokale ildsjeler som på Meisalfjellet, skoler eller kommuner. De står gjerne på naturlige samlingssteder som er enkle å komme seg til. Mange er også tilknyttet bålplasser.

Lurer du på hvor det finnes en gapahuk i nærheten av deg, er det flere nettsider og apper som har oversikt. Turportalene UT.no og GodTur.no lar deg begge søke opp gapahuker og rasteplasser.

Ta barna med ut

Bente Lier i Norsk Friluftsliv Lier berømmer barnehager og skoler som er flinke til å ta barna og elevene med ut, og bruke naturen som en arena for undervisningen. Hun håper mange benytter gapahukene.

– Gapahuken er en super arena for utendørs undervisning. Er det ingen gapahuk i nærheten kan man lage en selv, enten med tau og presenning eller av materialer dere finner i skogen, oppfordrer Lier.

Fakta om gapahuken

  • Ordet betyr «gapende vinkel»
  • Byggverk av tre vegger og et tak, eller to sidevegger og et skråtak fra bakken og opp
  • Opprinnelig brukt for overnatting og ly mot vær og vind