Foto: Eika Gruppen

Fremtiden for norske fritidsboliger har sjelden sett så bra ut som nå, mener han og forklarer sitt syn på utsiktene i hyttemarkedet med at folk nå framover vil være forsiktig med hvor de reiser og hvem de omgås. 

Bortgjemte plasser får oppsving

«Folk fra hele Europa vil søke seg nordover, og da unngå Wuhan Nord – Stockholm. Takket være den ekstremt svake kronekurs vil mange dansker, tyskere og svensker kjøpe seg noe langs Sørlands-kysten eller i Fjellheimen», fremholder sjefsøkonomen. Han tror til og med mange litt bortgjemte plasser kan få sterkt prisoppsving i en tid da folk ønsker seg mer plass.

Nordmenn vil selge i syden

Og hva med ferieboligene nordmenn eier i syden? Mange med feriebolig langs ved Middelhavet vil utnytte den svake kronekursen og selge ferieboligen og vende nesen hjem.  

«Alt for lenge har nordmenn lekt Peer Gynt, på jakt etter meningen med livet, ved å hjelpe til, og bli hjulpet, i fremmede himmelstrøk. Nå må Peer vende hjem.»

Hvem vil trykke seg sammen i trange smug?

«Spania er ut, Frankrike slet i fjor med voldsomme opptøyer og i Italia forfaller det meste. Koronas er imidlertid en katastrofe. Selve forretningsmodellen, med trange romantiske hoteller, restauranter og barer i eldgamle bydeler, fylt av nord-europeere er truet. Der det tidligere var lystige lag fra hele verden i trange smug, vil det nok de nærmeste år være en trykkende depressiv stemning. Ikke et sted du vil ønske å feriere», skriver Andreassen.

Sjeldent gode utsikter

«Så utsiktene er sjeldent gode for norske fritidsboliger denne vår. Kanskje ikke for absolutt alle, men i hvert fall for de som er attraktive for folk som gjerne skulle til Middelhavet eller Alpene», skriver Jan Ludvig Andreassen.