DNTs generalsekretær, Kristin Krohn Devold, omtaler det utbyggingstruede området som indrefileten i Lysefjordnaturen. Hun mener man må arbeide seriøst for å sikre en langsiktig bevaring av naturkvalitetene her.

- Preikestolområdet er sammen med Lysefjorden "Natur-Norges" desidert største turistattraksjon. I sommer gikk langt over 100 000 mennesker den 4 timer lange turen. Ethvert inngrep i dette området vil bidra til å forringe naturkvalitetene i dette unike området. Ved å støtte det såkalte «opprustningsalternativet» og si nei til «Jøssangalternativet» kan man både få mer kraft og samtidig ivareta et fantastisk flott vassdrag for fremtidige generasjoner.

DNT står sammen med sin lokale forening, Stavanger Turistforening, som også er bekymret for friluftslivets fremtid i området. I et brev til miljøvernminister Helen Bjørnøy ber turistforeningen om at naturverdiene knyttet til vassdraget ikke blir ødelagt for all fremtid for 30 GWh ekstra kraft som den omstridte Jøssangutbyggingen kan bidra med.

- Preikestolen og områdene innenfor er det eneste urørte naturområdet vi har igjen langs nordsiden av Lysefjorden. Det er uhyre viktig å sikre dette mot fysiske inngrep, sier Kjell Helle Olsen, daglig leder i Stavanger Turistforening (STF).

Turistforeningen påpeker at Preikestolområdet inngår som en del av den regionale satsingen på Lysefjorden som et turistmål. Både turen til det storslåtte Preikestolsplatået og de andre turløypene er svært mye brukt. Jøssangalternativet vil kunne bli en usedvanlig skjemmende utbygging. Mer enn 60 prosent av vannføringen i hovedelva føres bort. Det er et svært dramatisk inngrep i et allerede regulert vassdrag. Tekniske løsninger for massedeponi, tunnelinnslag er fraværende i reguleringsforslaget og Stavanger Turistforening stiller seg tvilende til at dette arbeidet kan utføres på en skånsom måte.

Generalsekretær Kristin Krohn Devold mener Miljøverndepartementet her en unik mulighet til å anbefale en kraftutbygging, som støttes av en samlet friluftslivs og miljøbevegelse.

- Det såkalte "opprustningsalternativet" vil gi en dobling av dagens kraftproduksjon samtidig som det blir en akseptabel vannføring i hovedvassdraget. Med dette utbyggingsalternativet vil elva fremdeles kunne oppleves som et levende vassdrag til glede for både fastboende og turister.

Tekst og foto: DNT, Merete Habberstad