Ifølge strandloven er det i utgangspunktet ikke lov å bygge i strandsonen, det vil si innenfor et belte på 100 meter. Skal man bygge noe innefor denne grensen, må det søkes kommunen om særskilt tillatelse.

Å få fritak fra loven ser ikke ut til å være noe problem. For landet som helhet viser ferske tall fra SSB at 72 prosent av alle byggesøknader blir innvilget. I noen områder er andelen innvilgede søknader enda høyere, melder DN.no

I Telemark, der kystperlen Kragerø har fristet velhavende feriegjester med sin særegne skjærgård i årtier, bygges det mer enn noensinne. Varaordfører Arnfinn Jensen (SV) i Kragerø kommune sier til dn.no at det nå er politisk enighet om at man må ha en stopp - eller i hvert fall en pause - før man vedtar nye utbygginger i Kragerø-skjærgården.

- Vi har vært veldig forsiktige tidligere, og har vært skeptiske til denne typen utbygginger. Samtidig er dette naturligvis også en næring, noe som er et viktig tema i en gammel industriby som har mistet mange arbeidsplasser og nå har turistnæringen som en viktig inntekt, sier Jensen.

DN.no skriver også at han understreker at mange av tillatelsene gjelder oppgraderinger og utvidelser av eksisterende hytter. Det fører til at mange hytte-eiere utvider sesongen, noe som i sin tur er positivt for kommunens inntekter, påpeker varaordføreren.

Foto: Bildebase.no