Tidligere har også Norges Bondelag gått inn for utvidelse av jakttidene - som innebærer en generell jakttid på hjort fra 10. september, for elg fra 25. september, og at jakta på begge disse to artene kan pågå helt til 23. desember.
Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) støtter ikke forslaget fra Skogeierforbundet og Bondelaget, men mener at fylkesmennene, etter søknad fra kommunene, skal kunne forlenge jakttidene for elg og hjort fram til 23. desember.
Kravene om lengre jakttid - og uenigheten mellom organisasjonene - går fram av høringsuttalelser til Direktoratet for naturforvaltning (DN) om den nye jakttidsforskriften som skal gjelde fra 1. april 2007 til 31. mars 2012.
Utmarksturisme
Norges Skogeierforbund skriver i sin uttalelse til DN at hovedmotivet for å ønske lengre jakttid er å gi mer varierte utleietilbud for elg- og hjortejakt.
- Skal vi lykkes med god næringsutvikling og utmarksturisme basert også på storviltjakt, er vi avhengige av lengre jakttider, og forutsigbarhet om dette flere år fram i tid, heter det.
Norges Bondelag vil at grunneierne skal ha ansvar for, og mulighet til, å regulere jakttiden ut fra lokale og regionale forhold, og ta hensyn til andre interesser «som skadeproblematikk, husdyrhold, friluftsliv og ulike jaktinteresser.»
Interessekonflikter
Informasjonssjef Espen Farstad i NJFF sier til NTB at interessekonflikter mellom ulike grupper jegere - og forholdet til andre brukere av utmarka - er grunnen til at NJFF ikke støtter forslagene fra Skogeierforbundet og Bondelaget.
Dette er også grunnen til at NJFF går imot forslaget fra DN om at elgjakta skal starte 25. september også i de områdene som i dag har jaktstart 5. oktober. Her er det interessekonflikten mellom elgjegere og rådyrjegere som påvirker NJFFs standpunkt.
- De områdene hvor det nå foreslås tidligere jaktstart på elg, er nettopp de områdene hvor rådyrjakt med bruk av hund står sterkt. Selv om det til en viss grad er overlapp mellom elg- og rådyrjegere, så er dette langt fra tilfelle for alle, skriver NJFF.
Samtidig peker NJFF på at en framskynding av jaktstarten med to uker kan vekke reaksjoner fra bærplukkere, sopplukkere og andre som aktivt bruker naturen på denne tiden. (©NTB)