Tekst: Chera Westman/ifi.no, foto: Tarkett

Marokkanskinspirerte mønstre er blitt en slager. Og for den som kvier seg for jobben med å legge og vedlikeholde sementfliser, finnes alternativer som er enkle både å legge selv og som ikke trenger mye pleie. Stadig flere oppdager fordelene med klikk-vinyl – og et av de mest populære designene minner om akkurat slitte, marokkanske fliser.

Tarketts nye klikk-vinylgulv finnes i tre ulike fargekombinasjoner: sort/hvitt, blått og oransje/blått, alle med et marokkanskinpirert flismønster.

Marokko2
Den sterke overflatebehandlingen gjør at gulvet tåler normal slitasje fra for eksempel husdyr og aktive barn. I tillegg er det ftalatfritt og legges uten lim.

Kombinere farger

– Interessen for denne typen mønster har virkelig tatt av. Ved å kombinere disse tre designene, kan du legge et kreativt og høyst personlig gulv, forteller Lill-Ann Mo, salgssjef Konsument i Tarkett Norge.

Klikkvinyl er enkelt å legge selv og egner seg spesielt godt til rehabilitering. Tykkelsen er kun 4-5 mm, og bordene eller flisene kappes lett med en kniv. Delene klikkes sammen, og legges løst oppå det gamle gulvmaterialet, eller direkte på et rent, tørt og rett underlag. 

Lettstelt og tåler vann

– Dette er en gulvtype kundene virkelig har fått opp øynene for. Det er lettstelt, lett å legge, og tåler mye slitasje. Tidligere krevde legging av vinylgulv ofte bruk av håndverkere, men med klikk-vinyl klarer nesten hvem som helt å legge gulvet selv i løpet av helgen, sier hun.

Klikk-vinyl kan benyttes sammen med gulvvarme, men skal ikke legges i våtrom.

– Gulvet kan legges i alle tørre rom, og tåler godt søl fra vann. I gangen og på kjøkkenet er klikk-vinyl et meget godt valg, men vi har eksempler på hele hus med klikk-vinyl, sier Lill-Ann Mo. 

Marokko3
Her er det brukt én variant, ikke tre.

Personlig stil er trend

I dag er terskelen for å velge mønstrede gulv blitt lavere. Vi velger i større grad et gulvmateriale som er spesielt tilpasset rommet, som speiler vår personlighet, og vi er blitt mindre opptatt av at alle rom i boligen skal være like.

– Disse marokkanske mønstrene treffer godt i dagens trender som preges av personlig stil, retro og historiske fliser, avslutter Mo.