Mandag innledet Haga og finansminister Kristin Halvorsen til intern debatt da Senterpartiets sentralstyre diskuterte statsbudsjettet for 2007 bak lukkede dører. Etterpå kom de to partilederne ut til pressen og framsto rimelig enige.

- Vi har hatt en nyttig runde, sa Sp-leder Åslaug Haga.

Kristin Halvorsen hevdet at debatten var temmelig lik den hun hører internt når SVs sentralstyre samles. Halvorsen minnet om at over 130.000 familier ikke tåler at renta går raskt og mye opp, men en forsiktig renteøkning må vi forberede oss på.


Stor enighet
Kristin Halvorsen svarte slik på spørsmål om hun er enig med Lundteigen om grepene som bør gjøres:

-Vi kan sikkert være uenige om dette og hint, men det er en veldig stor grad av enighet mellom Sp, SV og Ap om hva som er hovedutfordringen framover.

Halvorsen gjorde det samtidig tindrende klart at det verken er aktuelt å innføre tak på store gjeldsfradrag eller skjerpe gevinstbeskatningen ved salg av boliger.

- Er dere enige om skattepolitikken?

-Ja, vi er enige om at skatten netto skal økes med rundt to milliarder kroner slik at den kommer på nivået som gjaldt i 2004, sa hun.


Renta skal opp
– Er du enig med Lundteigen om at privat forbruk, spesielt til bolig, må bremses?

- Ja. Det kommer antakelig til å bremse sakte og forsiktig, for renta kommer til å være forsiktig på vei opp, svarte Halvorsen på spørsmål fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Finansministeren skyndte seg å legge til at mye av det økte private forbruket også er resultat av en villet politikk fra den rødgrønne regjeringens side. Det skyldes lav arbeidsledigheten, økte lønninger og lavere priser i barnehagene.

- Hva er ditt alternativ til Lundteigens forslag?

- Alternativet ligger i en forsiktig renteøkning i tråd med det Norges Bank har varslet. Dermed kommer investeringene i hytter og boliger til å flate ut, gjentok Halvorsen.


Fra A til Å
Sp-leder Åslaug Haga forsvarte Sp-politikerne som i sommer har antydet økt skatt.

- De har svart på hypotetiske spørsmål. Nå er det gjort klart at løftene i Soria Moria ligger fast og skal gjennomføres fra A til Å. Det innebærer også at skatteløftet står fast, sa Haga, og understreket at skatten bare skal opp på nivået fra 2004.

- Men statsminister Jens Stoltenberg sier at det er skapt unødvendig uklarhet om regjeringens politikk?

- Det skal aldri være spørsmål om hva som er regjeringens politikk. Jeg opplever ikke at det er skapt uklarhet om hva som er regjeringens politikk, sa Haga.

Finansministeren avviste utspillet fra fagøkonomene som har rådet regjeringen til å øke skatten på bolig slik at all kapital skattelegges likt.

- De fleste av oss eier en bolig. Det nytter ikke å la fagøkonomi bli politikk. Folk er engstelig for gjelda, sa Halvorsen. (ANB)