Dyre hytter ved sjøen har vært tungt omsettelige hittil i år. På finn.no annonseres ca 300 fritidseiendommer til priser på fem millioner kroner og oppover, mange ved kysten rundt Oslofjorden. – Vi har sett gjennom flere år at det tar lang tid å selge de aller dyreste hyttene, sier Laugen.

– Det er likevel variasjoner i prisutviklingen for de typiske og mest populære hytteområdene i Sør-Norge. Mens flere kommuner i eksempelvis Østfold og Agder-fylkene har en relativ god prisutvikling, går prisene noe ned for noen kommuner i Vestfold. Samtidig viser analysen at nærhet til sjøen fortsatt har størst betydning for prisutviklingen i dette markedet, sier Laugen.
 
Rimelig, likevel tungsolgt
Det nye er at selv hytter til en million kroner har vist seg tunge å selge. Eiendomsmegler Marius Linghjem hos DNB eiendom i Vestfold sier til Dagens Næringsliv at han har erfart at hytter ned til en milllion kroner har vært tungsolgte. Tidligere gjaldt dette bare dyre fritidsboliger, sier han til avisa.
 
Meglere antyder at markedet kan være mettet. Andre peker på det hyttekjøpende publikumet er blitt mer selektivt. Men den lavere omsetningshastigheten handler ikke om at det er mindre penger blant folk. Tvert i mot.
 
 
- Etter finanskrisen tenker folk seg mer om, sier partner hos Nordvik & Partners Eiendomsmegling AS, Terje Lindholt. Publikum har et mer nøkternt forhold til markedet og tenker mer langsiktig, sier han til DN.  Men de som kjøper har lavere belåning og enn før og kjøper for å øke livskvaliteten, ikke for å tjene penger, framholder megleren.
 
Sjøhytte er en god investering
For de som lenge har ønsket et fritidshjem, kan høsten vise seg å være et godt tidspunkt for en god handel. Den kan vise seg å være en god investering også. En sjøhytte kjøpt for to millioner i 2007, vil ha steget til 2,2 millioner i 2012, viser en rapport fra Eff. Den gjennomsnittlige prisen for hytte ved sjøen er 2.439.000 kroner.
 
– Hytte ved sjøen har mange steder vist seg å være en god investering over tid. Det er knapphet på disse hyttene. Det er det ikke i fjellet, sier eiendomsmeglerforundets nestleder. Erfaringsmessig går prisene på fritidsboliger ved sjøen noe ned i andre halvår fordi de største og dyreste hyttene ofte selges første halvår. Hvis denne trenden fortsetter, kan dette føre til en negativ prisvekst for fritidsboliger ved sjøen når vi oppsummerer årets omsetninger, sier nestleder Laugen.
 
Sandefjord på pristoppen
Det er Vestfold, Østfold og Agder-fylkene som fortsatt dominerer både omsetnings- og pristoppen. I 2011 ble det solgt 53 fritidsboliger i Larvik, det høyeste antallet i en enkeltkommune. Dernest følger Østfold kommunene Fredrikstad og Hvaler med henholdsvis 50 og 46 solgte fritidsboliger. Så langt i år er det solgt flest fritidsboliger ved sjøen i Fredrikstad (23).
 
De dyreste fritidsboligene ble solgt i Grimstad. Her var gjennomsnittlig pris for fritidsbolig ved sjøen på 6.138.000 kroner. Nabokommunen Lillesand fulgte tett på med en snittpris på 5.671.000 kroner.
 
Landets dyreste fritidsbolig ble i fjor solgt på Østerøya utenfor Sandefjord for 26,6 MNOK. Også årets dyreste bolig er solgt i Sandefjord for 22 milioner kroner.
 
De ti dyreste stedene
1.     Grimstad, Aust-Agder, 6.138.000 kroner
2.     Lillesand, Aust-Agder, 5.671.000 kroner
3.     Tjøme, Vestfold, 5.631.000 kroner
4.     Sandefjord, Vestfold, 4.810.000
5.     Søgne, Vest-Agder, 4.650.000
6.     Kragerø, Telemark, 4.481.000 kroner
7.     Tvedestrand, Aust-Agder, 3.768.000
8.     Kristiansand, Vest-Agder, 3.673.000 kroner
9.     Risør, Aust-Agder, 3.526.000 kroner
10. Farsund, Vest-Agder, 3.420.000 kroner
(Snittpris per hytte, Eiendomsmeglerforetakenes Forening)