Tekst: Robert Walmann /ifi.no, Foto: TreStjerner

– Det er mange som kvier seg for å slipe ned hyttegulvet. Det kan være lite tilgjengelig å dra store slipemaskiner inn på hytta. Men de som velger å slipe, får mange muligheter med gulvet sitt når den gulnede og slitte overflaten blir borte. Men det finnes også enklere måter å få et pent hyttegulv på. Lakk er løsningen for mange, sier Per Lund Nielsen, avdelingsleder for teknisk service i Scanox. 

Relakkér gran og furu

Mange eldre fjellhytter og sjøhytter har furu eller gran på gulvet. Særlig smale bord av gran var populært på 60- og 70-tallet. Disse gulvene ble som regel lakkert.

– Vår jobb blir derfor å relakkere disse gulvene. Det er den enkleste måten å pleie et slikt gulv på, sier han.

Godt feste

Lund Nielsen mener de fleste av oss kan klare å gjøre lakkeringsjobben selv.

– Gulvene må renses grundig med TreStjerner Gulvrens. Etterpå må de mattslipes. Det kan gjøres med en hobbymaskin eller med et slipebrett som vanligvis brukes til å slipe vegger med. Da slipper du å ligge på knærne og slipe for hånd. Sliping gjøres for å få et matt utrykk slik at lakken fester seg, sier han. 

Støvfri sone

Når gulvet er slipt gjelder det å bli kvitt støvet.

– Vær spesielt nøye langs kanter, lister og stavskjøter. Tørk gjerne også over gulvet med en mopp med mikrofiberklut for å være helt sikker på at alt støv er borte, sier han. 

Vann eller olje?

Valget står mellom en oljelakk som tørker sent, men som lukter – eller en vanntynnbar lakk som tørker fort og som ikke lukter. Bruker du vanntynnbar lakk må du jobbe raskt. Med olje kan du ta deg god tid.

– Egenskapene er de samme. Det handler kanskje om hva du er vant med fra før, sier eksperten. 

Bruk tilstrekkelig med lakk

Lund Nielsen peker på viktigheten av å bruke nok lakk. Ifølge ham er problemet at folk bruker for lite.

– Se på emballasjen og se hvor mye 1 liter lakk skal dekke. Bruk alltid den mengden som står på boksen. Det er bedre å bruke for mye enn for lite. Proffene heller en boks utover et lite felt og fordeler det aktuelle området med rull. Du kan gjøre det samme, sier han. 

Dagen derpå

Etter at lakken er på plass er det bare å vente. En vanntynnbar lakk tørker som regel i løpet av 4-5 timer. En oljebasert lakk trenger minst 10 timer tørketid.

– Det er mange som spør hvorfor det står på boksen at lakken ikke tåler sterk belasting de første ukene etter at den er påført. Det som menes her er at tunge ting ikke skal dras over gulvet. Du kan sette møbler på plass og ta gulvet i bruk dagen etter lakkering. Vær også forsiktig med vannsøl i herdingsperioden de 2-3 første ukene etter at gulvet er lakkert, sier han.