Hyttemarked haatuft
Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo mener det er kjøpers marked om dagen. (Foto: Eiendomsmegler 1)

Bildet over: Palassenes tid er forbi, det er de enkle hyttene som selger, sier meglere og utbyggere Hytteavisen.no har snakket med. (Foto: Østlendingen)

Det ble nylig kjent at Hedda Hytter må permittere fem ansatte. I Trysil gikk bookingselskapet InTrysil og storentreprenøren LL Hanstad tidligere i år konkurs. Samtidig meldte Saltdalshytta i oktober at de går mot et rekordår. Bildet er ikke ensartet i hytte-Norge. Finansuro til tross, meglere og utbyggere Hytteavisen.no har snakket med, tegner ikke bilde av et hyttemarked i krise. Men det er heller ikke spesielt gode tider.

LES OGSÅ: Ny konkurs rammer Trysil

– Det går helt greit. Ikke voldsomt hot, men helt greit.

Slik beskriver eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 på Geilo situasjonen.

Haatuft forteller at årets høst er omtrent som i fjor. I oktober 2010 solgte han 17 hytter i Geilo-området, mens tallet for samme måned i år er 16.

– Det er kjøpers marked, og selgerne må tilpasse seg. Krisetilløpene er helt klart med på å dempe markedet, tror Haatuft.

Han beskriver utviklingen de siste årene slik:

– I 2007 var det crazy, folk hev seg på før de hadde sett hyttene. Så kom finanskrisen i 2008, og alt gikk ned. 2009 var en transportetappe. 2010 var veldig bra, mens 2011 har gått litt i rykk og napp. Folk er nok litt usikre, tror Haatuft.

Hyttemarkedet stig svartor
Stig Svartor i Terra Lillehammer selger stort sett hytter under 3 millioner, og merker ikke så mye til finansuroen. (Foto: Terra Lillehammer)

Snø i Oslo?

I retning nordøst sitter Stig Svartor i Terra Lillehammer. Han selger hytter i store områder som Hafjell og Sjusjøen.

– Det går ganske bra. Vi er litt preget av sen sesongstart, og merker faktisk stor forskjell på om det er snø i Oslo eller ikke, forteller Svartor.

Han mener finansuroen ikke har så stor påvirkning.

– Det har med sortimentet å gjøre. Vi har flest hytter til under 3 millioner. De er lettest å selge. Hytter fra 8 millioner og oppover, derimot, sliter vi med å selge, men det har vi alltid gjort, sier Svartor.

Hyttemarkedet Storsnes_cropped_464x505
Willy Storsnes i Hedmark Eiendom forteller om et hyttemarked som har gått trått de to siste årene. (Foto: Østlendingen)

– Litt trått

Trysil er Norges største hytteområde. På en gitt dato i slutten av november ligger det 187 hytter til salgs i kommunen. Det er mange.

– Det har gått litt trått de to siste årene. Det er kjøpers marked. Mye til salgs, lave bud, og prisene går ned, sier Willy Storsnes i Hedmark Eiendom.

LES OGSÅ: Her vil flest kjøpe seg hytte

Han mener det trege markedet henger litt igjen etter finanskrisen. Men i likhet med Svartor, understreker også han at de billigste hyttene er lettest å selge.

– Det er lettere å selge hytter på under 2 millioner, og verre for de dyre hyttene i Trysilfjellet, fra 2,5 millioner og oppover, sier Storsnes.

Hyttemarked Sørhaug_cropped_178x209
Arnfinn Sørhaug i Z-Eiendom i Tønsberg opplever gode tider, og merker ikke noe til uroen. (Foto: Jan Erik Hvidsten)

Billig går best

At relativt billige hytter går best, har vært en trend siden finanskrisen høsten 2008. En som kan bekrefte det, er Arnfinn Sørhaug, megler i Z-Eiendom i Tønsberg. Han selger stort sett hytter på Skrim, et lite hytteområde helt sør i Buskerud, ikke langt fra Vestfold.

– Her er det bra trøkk, bedre i år enn i fjor. Jeg har solgt 5-6 eiendommer bare i november, og det er rekord. Jeg har ikke merket noe til uroen, sier Sørhaug.

Så selger han da også hytter i prisklassen 800.000-3 millioner.

LES OGSÅ: Tar utvidet grep om hyttemarkedet

– Skrim er absolutt ikke noe jappested. Vi har ikke de store hyttene, men selger til folk som er genuint opptatt av å ha en hytte, og å være ute.

Haatuft på Geilo har samme erfaring.

– Vi har solgt alt fra 500.000 til 2 millioner. De dyreste, fra 5 millioner og oppover, er tyngre. Hyttene er også veldig avhengig av riktig prising, folk er mer forsiktige, forklarer han.

 

saltdalshytta smart
Smart-hytta til Saltdalshytta har blitt en suksess.

Har nådd målet

Ragnvald Mykstu, utbygger og grunneier for hytteområdet Killingdalen Sør på Vegglifjell, har nådd målet sitt på fire solgte hytter i år. Det er han fornøyd med, men merker at det ikke er den helt store etterspørselen.

LES OGSÅ: Nye tomter ved Hardangervidda

– Folk sitter litt på gjerdet, på grunn av økonomien rundt om i verden. Men det har nok gått bedre for oss enn for mange andre. For at hytter skal selge, tror jeg infrastrukturen må være på plass, og at størrelsen bør ligge på 80-100 kvm. De store palassene har gått helt ut på dato, sier han, og bekrefter dermed trenden.

Det gjør også Saltdalshytta. En av grunnene til at hytteprodusenten i 2011 ligger an til å sette rekord i antall solgte hytter, er lanseringen av Smart-hytta – en enkel hytte, uten den fleksibiliteten standardhyttene har, men mye billigere.

Hyttemarkedet Martin Raknes
Martin Raknes i Eiendomsmegler Vest mener hyttemarkedet på Vestlandet er mindre urolig enn på Østlandet. (Foto: Eiendomsmegler Vest)

Mindre følsomt marked

Tradisjonelt sett er hyttemarkedet på Vestlandet mindre følsomt for økonomiske svingninger enn på Østlandet. Martin Raknes er regiondirektør i Eiendomsmegler Vest i Bergen. De har hyttemarkedet i hele Hordaland fra Stord til Gulen.

Han mener de ikke har merket noen særlig effekt av finansuroen.

– Magefølelsen min sier at det er litt mindre aktivitet i år, men jeg tror det kan ha å gjøre med at mange har lyst til å beholde hytta på fjellet på grunn av tre kalde og snørike vintre. Det er ikke mye til salgs verken på Kvam eller Voss, der det pleier å være flest, forteller Raknes.

– Fornuftig investering

Tross uro og usikre framtidsutsikter, Christian Haatuft mener det nå er tid for å kjøpe hytte.

– Jeg pleier å si til folk at det er ikke noe vits i å vente på å kjøpe hytte. De fleste vil på fjellet, vil ut og gå på ski. Hytta er til bruk, ikke til investering. I Norge er eiendom alltid en fornuftig investering på sikt, hevder han.

Sørhaug tror på et greit marked framover.

– De som kjøper hytter, har sunn økonomi og realiserer hyttedrømmen når alt annet er på plass. Slik vil man også alltid ha muligheten til rimelige ferier framover.

– Ser positivt på framtiden

For utbyggerne er det ikke bra hvis uroen fører til at folk blir sittende på gjerdet. Men utbygger Arnfinn Hansen i Brødrene Hansen eiendom AS, som har et hyttefelt i Vrådal, er ikke bekymret. De har solgt 12 av 43 hytter, og tar det trinnvis.

– Vi har ikke merket noe til finansuroen så langt, og ser positivt på framtiden. Dette er uansett ikke noe vi kan gjøre noe med. Det er heller ikke noen krise hvis vi stopper opp litt. Det kan vi regulere selv. Vi bygger hyttene etter hvert og selger når de er ferdige, sier Hansen.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE