Tekst: Trine Midtsem/ifi.no, foto: Duri Fagprofil, IBG, Storeys

Hvorvidt du er forsynt av å pleie treverket eller du rett og slett ønsker forandring raskt, finnes det fine alternativer til utegolvet – blant annet golvfliser i gjenvinnbare materialer. De er enkle å montere, så du kan fort vekk ha et nytt golv på plass i løpet av en ettermiddag. 

golv2
Knallblått gulv gir farge til verandaen når huset er hvitt – Hestra Universa fra IBG

Kan brukes mange steder

Golvene kan legges både ute og inne, så bruksområdene er nært sagt grenseløse. Dette er slitesterke saker. Konstruksjonene gjør at de er selvdrenerende, og derfor spesielt godt egnet for bruk på fuktige områder, som på terrasser, uteplasser og balkonger og ved bassenget. Og også i kjellere, vaskerom, badstuer og boder både hjemme og på hytta. De luftige, perforerte platene er kraftigere enn de gir inntrykk av, for de tåler faktisk å kjøres over med bil. Derfor er de supre å legge i garasjen.

– Disse golvplatene er utrolig bruksvennlige på alle måter. Monteringen er enkel, små hull gjør at de tørker raskt, og de tåler godt både kulde og varme, sier Roger Johansen, innkjøpsansvarlig hos IBG.  

Lettvinte å håndtere

Flisene er lette i vekt og kommer i små, hendige pakker som er enkle å bære og få med seg hjem. Ved legging er det vanligvis ikke behov for verktøy, for platene kan enkelt klikkes sammen for hånd. Eventuelt kan de bankes på plass med en gummiklubbe. Demontering er heller ingen vanskelig affære, så de kan flyttes og legges om igjen et annet sted. 

golv3
Hestra WoodLook fra IBG illuderer her den feteste mahogni, men er det ikke.

Minimalt vedlikeholdsbehov

Golvenes overflater gjør at de krever særdeles lite stell.  

– Det er jo mye skitt i nedbør og i perioder ganske mye pollen. Stort sett holder det lenge å spyle gulvet, som i prinsippet er vedlikeholdsfritt, men dersom det ikke er nok, er det vanlige rengjøringsmidler som gjelder, forteller Johansen. 

Friske opp? Eller tone ned?

Golvplatene kommer i flisformat, og det finnes en rekke mønstre og farger å velge mellom. Det er langt ifra kun sort og grått som gjelder! Som alltid kan et golv fremheve miljøet eller tone det ned, alt etter smak og behov. Det kan legges som ensfarget eller i mønster og soner ved å mikse farger. Fordi golvene er gjennomfarget og ikke falmer med det første, har du glede av dem i mange år.

IBG/Industri og Boliggulv har hele fire kolleksjoner å skilte med, alle fra produsenten Hestra. Daisy har pregede blomster i samme farge som selve flisen. WoodLook illuderer fete tregolv, mens Universa og Hestra har mønster som små rosetter.

Storeys har også levert samme type golvfliser i en årrekke, disse fra produsenten Bergo. Her finnes det ulike design og et bredt spekter av farger å velge mellom, samt en flis i ekstra stor størrelse.