– Støyen er så voldsom at det går ikke an å prate i telefon når helikopteret henger over hustaket. Denne formen for transport har eksplodert i omfang, sier Hedberg til Fredriksstad Blad.

Hun er også leder av Papperhavn Vellforening og har erfaring med å bo midt i helikoptertraseen. Hedberg er forundret over at støyende helikoptertransport er lovlig midt i hekkesesongen for fuglene og mens rådyrene kalver.

Les også: Når hytta kommer ovenfra

12.900 pluss moms i timen

– Helikoptertransport er lettvint og rådyrt, men jeg synes virkelig det skulle vært mulig å bære materialer frem til hyttene. Beløpet helikopterfirmaet skal ha, kan heller brukes til å leie arbeidshjelp, sier Hedberg.

Et av helikopterfirmaene opplyser til FB at timeprisen ligger på 12.900 kroner pluss moms.

Les også: Hytteeiere protesterer mot hundegård

Krever ikke at folk bærer

Ordfører Eivind Norman Borge mener det er urimelig å kreve at folk bærer materialer til hyttene sine.

– Helikoptertransport er effektivt og skånsomt for naturen. Traktor eller ATV, som ofte er alternativet, gir stygge sår i naturen, sier Borge.

Men ordføreren forstår at folk klager på helikopterstøy.

– Ved noen anledninger har vi anbefalt helikopter fremfor bakketransport. Det blir mer skånsomt, sier Borge til FB. En del av hyttene ligger i tilknytning til nasjonalparken. Her må nasjonalparkstyret søkes om å få fly lavere enn 300 meter. Det er nødvendig når lasten skal settes ned på bakken.

Ole Aronsen i European Helikopter Center i Sandefjord bekrefter at det er høysesong for transport av materialer og annet som trengs for å bygge ut hyttene.

– Folk vil ha alt på hytta klart til ferien. Etter St. Hans prøver vi å unngå denne typen oppdrag. Vi prøver også å jobbe innenfor vanlig arbeidstid og samle opp oppdrag når vi er å Østfold-siden av fjorden, sier Aronsen til FB.

Det er tre-fire aktører som konkurrerer om oppdragene. Helikoptertransport til hyttene er i liten grad lovregulert.

– I utgangspunktet trenger vi bare grunneiers tillatelse der vi lander, sier Aronsen.

Besøk Hytteavisens facebookside