– Det er klart at dette kan bli en tung og mager vinter for turistnæringen, men et par snøfattige måneder betyr ikke at dommedag står for døren, mener Ivar Fossnes fra Valdres turistkontor til Oppland Arbeiderblad.

Han har sett seg lei på det han kaller dommedagsprofetier og krisemaksimering. Innlandet ligger stort sett snøfritt og gradestokken er sjelden under nullpunktet, men Fossnes mener dette er noe som skjer med jevne mellomrom. Heller ikke turistnæringen på Fagernes ser noen grunn til panikk.


Ingen sensasjon
– Det er greit nok at det ser ut til å bli en uvanlig mild vinter, men det skjer omtrent to ganger i tiåret, mener Fossnes.

– Jeg er enig i at det er et merkelig vær og at noe må gjøres med utslippene våre. Men akkurat disse milde vintrene er ingen sensasjon, og neste år mener jeg det er gode sjanser for at vi har en helt normal vinter igjen, sier den erfarne turistsekretæren. Næringen på Fagernes er heller ikke spesielt bekymret.

– Vi lider jo selvsagt under snømangelen akkurat nå, og endel av gjestene våre blir nok litt skuffet når de får se at dalen er brun fortsatt. Men jeg har troen på at Valdres kler seg helt i hvitt i løpet av de nærmeste ukene. Hvis det ikke skulle skje, så har vi overlevd vanskelige vintere før. Det er ingen krisestemning her, forteller markedssjef på Fagernes Quality Hotell, Erik Helgesen.


Store forskjeller
Mens størsteparten av innlandet ligger brunt og stort sett snøfritt, kan de delene av Valdres som ligger over 700 meter fryde seg over store mengder snø. Fjellstuene på Vaset kan lokke med 40 kilometer med skiløyper og har vært fullbooket tre helger på rad, bare det siste døgnet har det kommet 10 cm snø i området. På Beitostølen laver også snøen ned og hotellene der forteller om godt belegg og stor pågang.

– Vi har 60 cm med snø og nydelig vær. Dette kan bli en meget bra vinter for turistnæringen her oppe, nettopp fordi resten av innlandet er bart, mener Nicolai Flaaten som er daglig leder ved Beitostølen Bookingservice. (ANB)