- Her kunne vi ha bygget ti hytter, men isteden får vi 100 leligheter, sier megler Christian Haatuft fra Terra Eiendomsmegling. Stillaser og sentraleuropeiske arbeidere har inntatt skråningen ved Havsdalen alpinanlegg på Geilo, der et flott, nytt leilighetsprosjekt er i ferd med å reise seg. Havsdalsgrenda med leiligheter på fra 50 til 300 kvadratmeter over to til fire etasjer skal stå ferdig til nyttår. Utbyggingen svarer på kundens krav om bedre komfort, kort avstand til sentrum og umiddelbar nærhet til skianlegg. Samtidig er det en praktisk løsning for meglere som må ta hensyn til kommunedelplanen. De fire neste årene ønsker man ikke flere store hytteutbyggingsområder i hovedstaden i Hol kommune, en kommune der det i dag finnes 4.800 hytter og fritidsleiligheter.
- Moderne hytter i høyden er løsningen, sier Christian Haatuft og viser til god lokal aktivitet. Fem parallelle leilighetsprosjekter er under utbygging i Geilo.

Leiligheter rives bort
Leilighetene i Havsdalsgrenda er i svært varierende prisklasse. Det er mange kvadrat mellom de rimeligste til 2,5 millioner kroner og de mest rommelige til 11 millioner kroner. Haatuft er enig i at leilighetene er dyre, men viser også til at destinasjon Geilo får mer og mer å tilby sine nye gjester. Enda bedre alpinmuligheter er bare ett av alternativene.
- ”Normalhytta” her ligger på mellom fire og åtte millioner kroner, anslår Christian Haatuft.
En normal hyttetomt gikk nylig for tre millioner, forteller han og viser til stadig stigende priser i markedet.
- Når du må betale tre millioner allerede før du setter spaden i jorda blir det dyrt.
Forlokkende prospekter av Geilo Panorama ligger framme i lokalene til Terra Eiendomsmegling i Geilo sentrum. Alle prospektene markedsfører leiligheter, og det er ikke bare tomtemangel og høye hyttepriser som gjør at leilighetene selges lenge før de står nøkkelferdige.
- Kjøpere setter mer pris på komfort enn tidligere. De ser fordelene med å kjøre rett inn i parkeringshuset, gå derfra opp til hytta og være i bakken ti minutter senere. Alt dette før de andre er ferdige med å spa seg vei fram til hyttedøra, sier megleren.
 
Bekrefter trenden
Andre eiendomsmeglere på Geilo merker også at leligheter utgjør en større og større del av markedet. Advokatmegler Stein Herland bekrefter at kravene til kvalitet og komfort øker, og ser at ferieleilighetene er gunstigere både praktisk og prismessig.
- Etterspørselen etter hytter er definitivt ikke over, men mange som er i markedet i dag vil ha flislagte bad, godt utstyrte kjøkken og generelt gode planløsninger. Det skal være enkelt, komfortabelt og økonomisk fordelaktig, poengterer han.
- I et marked der prisene ligger fra to millioner kroner og oppover er det mange som spør etter fritidsleiligheter med utleieplikt for å finansiere kjøpet. En rekke slike leiligheter er planlagt framover, presiserer Tore Wembstad i Ring Eiendomsmegling.

Kjøper seg muligheter
- En ny generasjon byfolk kjøper seg nå fritid på Geilo, filosoferer Christian Haatuft og viser fram rekkehuslignende leiligheter i samme farge og med samme utforming på Skarvetunet.
- Folk er vant til å bo tett i byen, og det er ikke nødvendigvis slik at det må være en motpol på fjellet, sier megleren og tror leilighetene på Skarvetunet vil finne kjøpere i løpet av kort tid.

Foto: Terra Eiendomsmegling