Et alternativ til å kjøpe hytte kan være å leie hytte på åremål. På den måten rekker du å bli kjent i et område, uten å måtte gjøre den store investeringen som et hyttekjøp er. På finn.no ligger det hytter til leie for kortere eller lengre perioder. Et søk viser at prisene på åremålshytter og feriehus varierer. Det er langt mellom de virkelig lave åremålsprisene. Her er et par eksempler:

Denne hytta i Valdres koster det 42.000 å leie for et år.

Denne hytta i Hurdal kan du leie for 20.000 i året  

Cirka samme prisen

Denne hytta i Sirdal kan du få for 75.000 kroner i året  

Tilsvarende hytter i noe av det samme området går for cirka en million. Hvis du må låne hele beløpet, vil du få cirka 5.500 kroner i renter og avdrag i måneden, og dermed er du oppe i en årspris på 66.000 kroner, altså noen tusenlapper mindre i året enn åremålsprisen. I tillegg må du tåle eventuelle rentesvingninger ved kjøp. Øker renta med tre prosent, øker dine årskostnader med 30.000 kroner. Men avdragene betaler du jo til deg selv - pluss at du eier en eiendom som sannsynligvis øker i verdi over tid. Eier du hytta må du imidlertid regne med utgifter til vedlikehold, en kostnad du langt på vei slipper ved langtidsleie av hytte.

Mange av åremåls-alternativene er dyrere enn de vi har nevnt til nå. 

Denne hytta i Holtardalen i Telemark koster det 185.000 kroner i året å leie.

Eieren sier den er mest aktuell til firmaer.

- Langtidsleie ikke billigere

Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret har liten tro på at langstidsleie av hytte er særlig lønnsomt for privatpersoner

- Åremål kan aldri bli billigere enn å kjøpe. Da må du i tilfelle treffe noen veldig snille hytteeiere. Jeg tror det er veldig begrenset med folk som vil leie bort hytta si for lang tid av gangen og ikke tjene på det. Den som leier må jo betale kapitalkostnadene, og dermed blir det ikke noe billigere enn å eie. Det er ingen som er villig til å gi bort noe gratis, sier Øye.

Han peker på at det finnes fem ulike målgrupper for hytte. Behovene deres avgjør om det er lurt å leie eller kjøpe.

- Gruppe nummer èn er dem som ønsker naturopplevelse, som vil på tur og bare nyte naturenen. De kan godt leie, for det er naturen som er det primære. Så har du gruppe to, som trenger å slå rot et sted. Denne gruppa må helt klart eie. Så har du dem som driver med jakt, fiske og sanking. De bør kanskje eie, for å bli kjent i et jaktterreng eller i gode fiskevann. Gruppe fire er dem som bruker hytta som en bolig nummer to. Denne gruppa må absolutt eie. Og til slutt har du dem som søker action, som vil at de skal skje noe. Denne gruppa kan godt leie, for her er det ikke viktig hvor man bor, men hva som skjer. Denne gruppa farter gjerne til nye mål hver gang, sier Øye.

Han legger til at det å leie hytte på åremål ikke faller inn i noen av disse kategoriene. Børge Mæland driver med åremålsutleie i Korshamn. Han bekrefter noe av det Bjørn Erik Øye sier.

- Vi leier ut leiligheter på åremål, men det er til firmaer. Vi har få eller ingen spørsmål om åremål fra privatpersoner, sier han.

Besøk Hytteavisens facebook-side