Det er særlig innsiget av smålaks som har sviktet. Dessuten har tørke i en del områder, og flom i andre områder, ført til dårlige forhold for sportsfisket i elvene. Forholdene for fiske med kilenot og krokgarn i sjøen har stort sett vært gode, skriver DN i sin foreløpige rapport om laksesesongen 2007.
«Vi må etter alt å dømme tilbake til midten av 1990-tallet for å finne et dårligere år», skriver DN.

Storlaks og pukkellaks
DN skriver i sitt sammendrag for hele landet at det som først og fremst preger laksesesongen 2007, er det uvanlige dårlige innsiget av smålaks. I tillegg har smålaksen i år vært uvanlig liten, og fisken har vært i dårlig kondisjon. Dårlige næringsforhold i havet blir nevnt som en mulig årsak.
«Det meldes derimot om normale fangster av mellomlaks og til dels gode fangster av storlaks», heter det i sammendraget.
Ellers påpeker DN at årets laksesesong utmerker seg med et svært stort innsig av pukkellaks i elvene i Finnmark. Dette er en art som vanligvis gyter i elver i Russland.
Ifølge meldingene skal store mengder pukkellaks ha gytt i Vestre Jakobselv og flere andre elver i Øst-Finnmark i år. Men det er uvisst i hvilken grad disse gytingene har vært vellykket.
Forverrede livsvilkår
DN skriver i en kommentar til fangstutviklingen at det på 1990-tallet var dårlige laksefangster i nesten alle landene rundt Nord-Atlanteren, noe som ble forklart med dårlige livsvilkår i havet.
«Året 1997 var det dårligste lakseåret i hele forrige århundre. Ved tusenårsskiftet tok den norske bestanden seg noe opp igjen, trolig på grunn av at livsvilkårene i sjøen bedret seg. De senere årene har den positive bestandsutviklingen stanset opp, og bestanden har igjen gått tilbake. Det er foreløpig vanskelig å peke på spesifikke årsaker til dette annet enn at det må skyldes forverrede livsvilkår i sjøen», skriver DN.
Samtidig framhever DN at det i de senere årene har vært bestandsøkning i enkelte områder, som følge av kalking av sure vassdrag og fjerning av parasitten Gyrodactylus.
«Dette er en positiv utvikling som vil få økt effekt i årene framover», skriver DN. (©NTB)