En Færder-beboer fyrer av denne salven i brev til kommunen: «Vi har advart dere politikere om å la hytteeiere fra Oslo og omegn gjemme seg på hyttene sine på våre øyer, ser nå på nyhetene at hovedsmitten kommer fra Oslo, og dere gjør ingenting, steng ned hele Færder kommune.»

Vær restriktiv

Verken ordfører Jon Sanness Andersen eller kommuneoverlege Elin Jakobsen ser noen grunn til at kommunen skal lage egne lokale regler. Kommuneoverlegen mener lokale retningslinjer vil virke forvirrende og svekke tilliten til myndighetene, ifølge avisa Øyene.

Statsminister og lokale myndigheter oppfordrer folk til å reise minst mulig og ikke menge seg med andre mennesker, slik situasjonen er. Ketil Egge uttaler på vegne av alle kommuneoverlegene i Hamar-regionen at  innbyggere må unngå å reise på hytta sammen med personer fra områder med høy smitte.

Korona og afterski hører ikke sammen

Bare smittevern reglene overholdes, ser ikke statsminister Erna Solberg noen spesiell fare ved at snøhungrige gjester spenner på skiene.

- Det å komme seg ut i naturen er noe vi absolutt anbefaler og vi ser at hyttene brukes mye mer enn tidligere. Jeg tenker at så sant smitteverntiltakene overholdes kan alpinanleggene åpne som normalt. Men de kan ikke arrangere afterski. Korona og afterski er to ting som absolutt ikke hører sammen, sier Solberg til Bygdeposten.

Forbauset over lokalbefolkningen

Ekteparet Kim Erik Holter og Kari Koppelow Holter har «søkt tilflukt» på hytta i Valdres siden Asker er erklært rødt. Selv om de har handlet med seg mye før de dro på hytta, må de fra tid til annen en tur på butikken. Til avisa Valdres gir de uttrykk for stor undring over at de så å si er de eneste som bruker munnbind når de går til butikken.

– Vi føler at folk glor på oss fordi vi har dem på, forteller Kim Erik Holter til avisa. De to undrer seg over at verken butikkansatte eller lokale kunder ser ut til å bruke munnbind i særlig grad.

– Vi synes det er risikabelt at så mange lokale ikke bruker munnbind – med så mange hytteeiere her i nærheten som kan bringe med seg smitte fra røde områder, synes vi det er å spille hasard å ikke beskytte seg med munnbind. Når smitten kommer til bygda, vil den spre seg ufattelig fort, uttaler askerbøringen til avisa Valdres.

På lederplass i samme avis får han uforbeholden støtte:

«Det kan ikke være slik at lokalbefolkninga gir blanke og ber hyttefolket og de besøkende passe seg og ta forholdsreglene. Det er kanskje litt slik nå, det blir høgt spill, spør du oss.» Mener lederskribenten.