63 år gamle Magnus Dalen fra Rauland omkom, men svigerinnen fra Bø berget livet etter at Nils Rundemyr og andre naboer fikk hjulpet henne opp i en båt
- Jeg satt i huset mitt og så på skuteren som skulle over vannet. Fire personer skulle over til ei hytte på sørsida av Totak. Magnus Dalen og svigerinnen hans kjørte over først  med en slede bakpå, mens de to andre sto igjen og ventet, forteller Rundemyr. Totak er drøyt 500 meter bred der de skulle krysse over, og Rundemyr fikk raskt en anelse om at noe var galt.

Fikk tilkalt hjelp
- Jeg mistet dem av syne et stykke utpå isen på grunn av en snøbyge, sier Magnus Dalen og forteller at han gikk ut på verandaen og hørte rop og skriking.  Så løp jeg nedover mot vannet , fulgte slåpet etter skuteren og så kvinnen som lå i vannet i ei åpen råk. For ikke å gå gjennom selv kom han seg opp på veien og fikk stoppet en bil. Noen minutter senere fikk naboer tak i en snøskuter og ei lita jolle, og kom seg til slutt til ulykkesstedet.
Kvinnen, som greide å holde seg delvis oppe ved hjelp av et isflak, lå 40 minutter i issørpa og kunne neppe ha klart seg mange minuttene til.
Området der de to gikk gjennom er kjent for å ha dårlig is fordi varmt vann fra kraftstasjonen kommer opp her på grunn av strøm- og bunnforholdene.

Avgjørende innsats
Politiet er ikke i tvil om at Nils Rundemyr og beboere i Arabygdi i Vinje skal ha æren for at den 54 år gamle kvinnen berget livet.
- Jeg har hatt en debriefing med mine folk, og de sier at lokalbefolkningens innsats var avgjørende for utfallet. De satte seg selv i fare på den dårlige isen, og det var redningsmannskapene som reddet livet til kvinnen. De har grunn til å være stolte av det de gjorde, sier operasjonsleder Karl Jørgensen  i Telemark politidistrikt som var på vakt da snøskuteren gikk gjennom isen på Totak.