Bildet: Hytter som står uten oppvarming og ventilasjon blir fuktige og kalde. Lars Meinert i Zolasenergi mener å ha funnet en enkel løsning på problemet med denne luftsolfangeren.

Zolas energi AS har videreutviklet en kombinasjon av solfanger, solcelle og vifte. På en enkel og rimelig måte skal den kunne gjøre noe med inneklimaet i hytter, melder selskapet med hjemmeadresse Gran på Hadeland. Zolas solventilator består av et kabinett i tre, en forside i herdet glass, en plate som absorberer og fordeler varme, en liten solcelle og en vifte. Panelet monteres - som ethvert annet solcellepanel - sydvendt, mot sola. Solvarmen skal så både varme opp luften inni kassen og skape elektrisk energi til en vifte. Viften blåser så varm, tørr luft inn gjennom en ventil.

– Dette er en velprøvd løsning som har vært i bruk i over 10 år, blant annet i Danmark der det er solgt over 30.000 slike paneler. I Zolasenergi har vi lagt vekt på å videreutvikle løsninger tilpasset norske hytter, opplyser VVS-ingeniør Lars Meinert, konsulent for Zolasenergi. Han har tidligere blant annet vært leder av Norsk enøksenter i Oslo og VVS-ingeniør på et av Danmarks største skipsverft.

Meinert hevder at en Zolas solventilator vil være den rimeligste måten å gjøre noe med fuktige og kalde hytter på, der det er dårlig med oppvarming og ventilasjon.

- Rå hytter med innestengt, dårlig luft er verken noen nytelse å komme inn i eller bra for en bygning over tid, sier Meinert.

Zolasenergis paneler blir montert på Gran på Hadeland, og har lokale leverandører av deler på Lunner og på Gjøvik.