Foto: Den Norske Turistforening

Arendal og Oppland Turistforening skal stå for driften. Det er klart etter at Kystverket onsdag bestemte seg for å overlate driften av fyret til Turistforeningen og Redningsselskapet. Kystverket vil fremdeles stå som eier.

Dette er en gledens dag. Dette har vi drømt om og jobbet for lenge, sier styreleder Svein Hjorth-Olsen i Arendal og Oppland Turistforening. Lokallaget har jobbet hardt for at idylliske Lyngør fyrstasjon skulle bli del av hyttenettverket til Den Norske Turistforening (DNT). Meningen er at fyret skal knyttes til den såkalte Kystleden, et nett av rimelige overnattingstilbud tilgjengelig for alle langs kysten. 

Fra før driver DNT fem fyr langs norskekysten:

Torungen
Geitungen
Skongenes
Runde
Helnes

Lyngør fyrstasjon blir dermed det sjette DNT-fyret og ligger vakkert værhardt til på en liten øy utenfor Tvedestrand. Anlegget omfatter bolig, maskinhus, ny og gammel oljebod, betjent bolig, uthus, tuft etter smie, veier, landing med to naust og en oljekai. Fyret er godt bevart og har høy verdi som kulturminne på Lyngør.

Kystperler for alle

Kystled-hyttene ligger på noen av de flotteste friområdene langs kysten.

– Tanken er å gi alle mulighet til å oppleve skjærgården på en miljøvennlig måte, med både natur og kystkultur i fokus, sier Svein Hjorth-Olsen, som har svært god erfaring med driften av Torungen fyr. Fyret er blitt den mest populære hytta til Arendal og Oppland Turistforening og må bookes allerede nå hvis du har tenkt å bruke den i sommer.

Meningen med Kystleden er å danne stier til lands og vanns, der man kan gå, ro eller seile fra et overnattingssted til annet. Tradisjonelle bygninger som fyr, naust, skipperhus og sjøbuer i kystsonen brukes som overnattingssteder.

DNT har friluftsliv langs kysten som en av sine hovedsatsinger i år.

Les mer om Lyngør fyr

Se oversikt over flere av DNTs fyr