- Her må en bare legge seg flat og rette opp de feilene som er gjort, sier Hult. For å kvalitetssikre arbeidet mener han det er naturlig å se på alle eiendommene som var med i den siste skatterunden, fra 2008. Totalt dreier det seg om nær 500 fritidseiendommer i Elverum kommune, melder avisa Østlendingen.

- Ja, jeg mener alt bør gjennomgås på nytt for å se om det kan være flere feil, sier Hult.

Regnet feil

Konklusjonen fra Sivilombudsmannen er krystallklar og helt i tråd med det som kommunens eget kontrollutvalg uttalte i fjor høst, understreker Hult.

- Her har en regnet på feil grunnlag, og da blir summen også feil. Det må Elverum nå ta følgen av, sier han. Sivilombudsmannen anmoder kommunen om å behandle klagesaken til hytteeier Liv M. Halbakken på nytt. I tillegg og på eget initiativ har Sivilombudsmannen vurdert Elverum kommunes forståelse av regelverket og framgangsmåten som ble brukt for å taksere fritidseiendommene som fikk utskrevet skatt fra 1. januar 2008.

Konklusjonen er at Elverum kommunes praksis har vært feil, og at likhetsprinsippet er brutt ved at det er anvendt to ulike metoder ved takseringen.

- Sivilombudsmannen sier nøyaktig det samme som vi sa i fjor, fastslår Hult.

- Må rydde opp

Vedtaket fra kontrollutvalget er så langt ikke behandlet i kommunestyret, i påvente av svaret fra Sivilombudsmannen. Nå som konklusjonen er klar, forventer kontrollutvalgets leder at både administrasjonen og politikerne viser vilje til å rydde opp.

- Det har ikke bare med tall og penger å gjøre, det handler også om tilliten til kommunen, sier Hult.

Fylkesmannen i Hedmark er også koblet inn i saken.

- Jeg kan ikke kommentere realitetene i saken, i tilfelle vi senere skulle komme til å foreta lovlighetskontroll. Men gjennomgangen fra Sivilombudsmannen er grundig, og fra vår side vil vi nå avvente kommunens vedtak i saken, slik vi er lovet tidligere, sier seniorrådgiver Henry Mausethagen ved fylkesmannens kommunalavdeling.

Komplisert sak

Mausethagen vedgår at saken er svært komplisert. Men konklusjonen fra Sivilombudsmannen er klar.

- Og den er ikke overraskende, sier han.

Fagsjef Tor Backe med ansvar for eiendomsskatt i Elverum kommune sier at han vil ha et møte med overtakstnemnda før han konkluderer. Backe medgir at han er usikker på hvor mange eiendommer som eventuelt blir berørt, og hva slags økonomiske følger saken kan få.

- Jeg har en pragmatisk holdning og er innstilt på å få avsluttet saken. Det er viktig også for den enkelte berørte, sier han. Backe tror saken kan komme til behandling i kommunestyret tidligst på nyåret.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE