Bildet over: Med praktfull sjøutsikt har Re-ekteparet realisert hyttedrømmen på Nøtterøy. Nå må de kanskje rive. (Foto: Ralf Haga)

Den noe kinkige situasjonen er oppstått etter at en nabo tipset kommunen om at det ble gjort byggearbeider på hytta for to år siden, skriver Tønsbergs Blad.

Arbeidene besto i utvidelse av terrassen og oppføring av en utebod. Ingen av delene var søkt om.

Eldre synder

Da Nøtterøy kommune begynte å titte på eiendommen i Tenvikveien, oppdaget de også et tilbygg fra 1992, med stue og soverom, som ikke var godkjent.

LES OGSÅ: 69 av 470 hytter skattes

Eierne fikk beskjed om at de enten må rive eller søke om dispensasjon fordi tilbygget er i strid med nasjonale føringer for utbygging i 100-metersbeltet langs sjøen. Tiltaket bryter også med kommuneplanens bestemmelser om forbud mot ny fritidsbebyggelse, samt plan- og bygningsloven.

Eiendommen ligger cirka 50 meter fra strandkanten og i LNF-område (landbruk, natur og friluftsliv). Hytta var opprinnelig 55 kvadratmeter, men er blitt 76 etter påbyggingen og overskrider derfor også maksarealet på 70 kvadratmeter bebygd areal.

«Tok en sjanse»

«Vi erkjenner at vi tok en sjanse i 1992», skriver hytteeierne Anders Kristian og Judith Hegg fra Revetal i et brev til kommunen.

Tønsbergs Blad har vært i kontakt med Anders Kristian Hegg i helgen, men han ønsker ikke å kommentere saken overfor avisa.

LES OGSÅ: Hytteeiere raser mot økte avgifter

I brevet forteller imidlertid 84-åringen at de sammen med familie og venner har gjort en stor innsats for å få hytta i den stand den er i dag.

Hegg skriver at det vil bli en belastning og et stort tap, også økonomisk, dersom de må rive den ikke godkjente bygningsmassen.

Ikke som kongeparet

Videre hevder han at selv om både kommunepolitikerne og senere også Fylkesmannen sa nei til tilbygget i 1992, var bygningssjefen på Nøtterøy positiv.

«Han trodde neppe det ville få konsekvenser om arbeidet ble utført. Vi var enige om at dette ikke kunne sammenlignes med Harald og Sonja som bygget sitt palass på Tjøme samme år,», skriver Re-mannen og føyer til:

«Vi ser ikke vår hytte som mer skjemmende eller prangende enn andre hytter i nærheten.»

Ja fra H og Frp

Flertallet av politikerne på Nøtterøy er enig med ham i dette og ønsker å slå en strek over den ulovlige byggingen, med unntak av boden, som er oppført delvis på annen manns eiendom uten at det skal være gitt samtykke.

«Det foreligger overvekt av hensyn som taler for at dispensasjon kan innvilges for tilbygg til fritidsbolig med terrasse», heter det i vedtaket som Høyre og Frp sørget for i hovedutvalg for miljøvern og kommunalteknikk – mot kommuneadministrasjonens anbefaling. Politikerne vedtok, parallelt med uttalelsen, å utsette saken og oversende den til Fylkesmannen.

Uenig

Nå har Fylkesmannen gitt sitt faglige råd. Rådet er stikk motsatt av kommunepolitikernes syn. Fylkesmannen fraråder at det gis dispensasjon og vil vurdere å påklage saken videre dersom kommunepolitikerne står ved sin mindre restriktive holdning.

LES OGSÅ: Dette er ulovlig

Politikerne skal se på saken på nytt, sannsynligvis i hovedutvalgets novembermøte. Hvis de der velger å ta hytteeiernes parti fortsatt, må saken sendes tilbake til Fylkesmannen.

Den vil da etter alt å dømme bli behandlet av Fylkesmannen i Østfold.

Dersom Fylkesmannen i Østfold er enig med sin kollega i Vestfold, har kommunen trolig ikke noe annet valg enn å be hytteeierne fjerne de ulovlige byggearbeidene.

Da er Sivilombudsmannen eller en sivil rettssak siste håp for hytteeierne.

KLIKK HER FOR Å GÅ TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE