En kvinnelig elgjeger vil være anonym, men forteller gjerne om det hun så.

- Jeg satt på elgpost og så et dyr jeg aldri har sett maken til. Det hadde nok retning mot meg for da jeg ved en tilfeldighet snudde meg, så forsvant den i full fart fra meg. Jeg sa på jaktradioen at nå har jeg sett et dyr jeg aldri har sett maken til, legger hun til. Hun forteller videre av avstanden kunne være omkring 15 meter, så hun så dyret godt. Det melder avisa Laagendalsposten.

- Dyret så mest ut som en klump og det hadde liksom ikke hale, sier jegeren videre.

- Halen var liksom en klump og dyret hadde en rødbrun farge. Men det var ikke noen rev, fortsetter hun.

- En sensasjon

Sigurd Storemoen er rovviltkontakt i Rollag kommune. Han sier han har fått inn i alt fire meldinger om et dyr melderne ikke har sett før.

 - Meldingene er litt ulike, men dette er jo øynene som ser, og særlig farge-bestemmelse er vanskelig, det har jo med lysforholdene å gjøre, sier Storemoen.

- Felles for alle er at dette er et ukjent dyr, sier rovviltkontakten. Han forteller at mange av melderne har slått opp i bøker og på Internett og flere sier det ligner mest på en mårhund.

- Hvis det virkelig er mårhund vil det være en sensasjon. Så vidt jeg er informert så er det ikke gjort observasjoner lenger sør i landet enn i Gutvik i Leka kommune i Nord-Trøndelag, opplyser Storemoen.

- I Lierne ble det fanget en mårhund, som ble kastrert og påmontert en radiopeiler. Det fordi man ønsker å finne ut om den oppsøker flere individer av samme art, sier han.

Uønsket art

Mårhunden er en uønsket art i Norge. Den har vandret inn i landet fra Russland via Finnmark.

- Ved siden av å være et effektivt rovdyr som tar forholdsvis mye fugl, kan den være en helserisiko idet den bærer med seg rabiessmitte. Den kan også bære med seg bendelmark, men det er visstnok ikke påvist i Norden. Men Direktoratet for naturforvaltning er klare i sitt syn på mårhunden. Den er uønsket i Norge. Nordland fylke har lovet en dusør på kr 100.000 til den som klarer å avlive et individ av denne arten. Det forteller om alvoret i situasjonen.

 

FAKTA OM MÅRHUND

  • Latinsk navn Nycterutes procyonoides
  • Mårhund er et hundedyr på størrelse med en rev, som er importert fra Asia til Russland.
  • Mårhunden har spredt seg til Finland, Sverige og Norge.
  • Den er altetende og lever av alt fra amfibier til fugleunger.
  • Mårhunden kan spre sykdommer som rabies.
  • Klimaendringer gjør de mulig for mårhunden å etablere seg Norge og trolig stadig lenger sør i Norge.
  • I Finland felles/fanges over 100.000 hvert år.
  • I Norge er det hittil ni sikre observasjoner.

KLIKK HER FOR Å KOMME TIL HYTTEAVISENS FACEBOOK-SIDE