Foto: IFI

Dette framgår av en landsdekkende undersøkelse gjennomført av analyseselskapet Infact på vegne av Bosch Elektroverktøy. Tusen personer deltok i undersøkelsen.  

- Mange drister seg til å utføre krevende malejobber uten profesjonell hjelp, noe som kan påvirke resultatet hvis man ikke er nøyaktig. Typiske eksempler er ujevne flater og søl på gulv og møbler. Men maling trenger ikke å være verken kjedelig, vanskelig eller tidkrevende. Sprøytepistoler kan brukes både inne og ute, og etterlater et plettfritt resultat på både mur og treverk, sier Lena Ellefsen i Bosch Trade-Marketing. 

Kjedelige soverom

Av undersøkelsen kom det også fram at nordmenn er svært konservative når det kommer til fargevalg på soverommet. Sammenlagt velger 55 prosent å bekle soverommet i hvit- og gråtoner. Det samme gjelder for stuen der 70 prosent går for de samme fargetonene.

Valget av grått er imidlertid ikke alltid like lurt, i hvert fall ikke i følge fargeekspert, forfatter og blogger Tove Steinbø.

- Fargevalg til soverom kan være vanskelig, fordi våre aktiviteter på soverommet er så forskjellige. Skal vi lese, sove eller ha sex? Gode sovefarger er blått og grønt – og trendfargen 2014 – turkis/sjøgrønn i ulike nyanser, sier Steinbo.

- En britisk undersøkelse slår fast at par med fiolett/purpur eller rødt soverom har mest sex. Det er helt sikkert riktig, men jeg vil tilføye at en oransje-variant, kan sette en ekstra spiss på romantikken. Og det har vel ikke vi kvinner noe i mot? Den samme undersøkelsen viser at grått derimot fører til et «grått» sexliv! Grått er depressivt. Og nå ser det altså ut som nordmenn foretrekker hvit og grått på soverommet. Mitt råd er man da kombinerer det med en vegg, puter eller puter i andre farger som da stimulerer til søvn eller romantikk. Mer skal ikke til, sier Steinbo.                                     

Dette er hovedfunnene

Hovedfunn fra Bosch sin landsdekkende undersøkelse utført av Infact i mars 2014:

58,1 prosent av alle nordmenn gjør små og store oppussingsjobber selv.

Av disse igjen så velger:

90 prosent å gjøre malerjobben selv

66,7 prosent å tapetsere selv.

52,1 prosent å legge gulv selv.

51,9 prosent å montere innredning selv.

33,3 prosent å flislegge selv.

49,7 prosent å isolere gulv, vegger og tak selv.

39,8 prosent opplever malearbeidet som kjedelig og monotont, mens bare 18,3 prosent synes det er artig og inspirerende.

Hvit er den fargen flest foretrekker på soverommet (29,5 prosent), tett fulgt av grå (25 prosent).

Bare 2,6 prosent foretrekker rødt på soverommet.

I stua dominerer hvit, hele 48,9 prosent foretrekker hvit i stua, mens 19,5 prosent foretrekker grå.

Bare 2,6 prosent foretrekker rødt på soverommet.