tv nation
Stadig er det mange med gamle antenner, som kan få seg en overraskelse i vinterferien. Foto: Fotolia.com

3. februar slukkes nemlig de analoge TV-signalene i disse fylkene, som er to av landets største hyttefylker. Er du hytteeier med vanlig antenne betyr det svarte skjermer med mindre du allerede har kjøpt dekoder. En del hytteeiere har parabolantenne på hytta, og de berøres ikke av den analoge slukkingen. Men stadig er det mange med gamle antenner, som kan få seg en overraskelse i vinterferien.

 
- Er du hytteeier bør du nok ta med dekoder til hytta når du drar, sier Torgald Sørli, Informasjonskonsulent i NTV
- Er du hytteeier bør du nok ta med dekoder til hytta når du drar, sier Torgald Sørli, Informasjonskonsulent i NTV til hytteavisen.no. Svært mange av hytteeierne i Hedmark og Oppland bor i Oslo og Akershus og tenker kanskje ikke over at de analoge signalene slukkes på fjellet. Mange av disse har dessuten kabel-TV hjemme og ble ikke berørt av slukkingen i Oslo og Akershus. Men på hytta er det annerledes. Der har de aller fleste fortsatt vanlig antenne, sier Sørli.
 
Viktig å huske
- Mange har gamle antenner på hytta, og kabler kan være i dårlig stand etter mange års tæring fra vind og vær. De som får inn TV2 på hytta kan som regel bruke den samme antenna og bare koble til dekoderen. Får du ikke inn TV2 kan det skyldes to ting; du har feil antenne eller mangler dekning. Hvis du ”i alle år” bare har sett NRK 1 har du sannsynligvis feil antenne. Men vær oppmerksom på at senderne i Bagn (Valdres) og Jetta (Nord-Gubrandsdal) tidligere ikke har sendt TV2, og at Nordhue ved Elverum sender mye sterkere digitalt enn analogt, sier informasjonskonsulenten.
 
Bakkenettet dekker de fleste hyttene
7 av 10 hytter kan ta inn det digitale bakkenettet uten større problemer. Med en litt større antenne og en signalforsterker kan opp mot 87 prosent av hyttene få inn signalene. På www.ntv.no/dekningskart kan man sjekke hvordan hytta ligger an, og få oppgitt beste sender. Alle de store hyttekommunene Ringsaker, Trysil og Nord-Aurdal er godt dekket.  
 
NRK og TV 2 gratis
I motsetning til parabolpakker trenger man ikke betale for å få de mest populære tv-kanalene. Alle NRKs tv og radiokanaler er fritt tilgjengelig og ut 2009 er også TV2, TV Innlandet og Frikanalen gratis. Hvis man ønsker flere kanaler men ikke bruker hytta hele året, finnes også månedsabonnement. Rikspakken, som inneholder alle de norske og de mest populære utenlandske TV-kanalene koster 300 for en måned.
 
12 volt på hytta ?
Mange av dekoderne for det digitale bakkenettet går på 12v og dermed kan også de som ikke har innlagt strøm se digital -TV. Husk å spørre butikken om en 12v kabel som er ekstrautstyr.
 Ofte havner det gamle fjernsynet på hytta når vi kjøper ny hjemme. Det betyr at mange har en gammel tv stående i fritidsboligen. Hvis tv’en er 25 år eller eldre har den sannsynligvis ikke scart-kontakt. Da trenger du en RF-modulator som kobles mellom fjernsynet og dekoderen. En RF-modulator koster ca. 400 kroner, og kan bla. kjøpes på Clas Olsson.    
           - Et alternativ til en gammel tv og RF-modulator kan være en ny tv. Nå finnes det en rekke flatskjermer som har innebygget dekoder, helt ned til 26 tommer. Da slipper du en ekstra boks, kabler og to fjernkontroller. Små moderne flatskjermer trekker heller ikke mer strøm enn en gammel TV, sier informasjonskonsulent Sørli.    
   
Dyrere etter 1. februar        
   For å unngå kø og kaos like før slukking bør hytteeiere som skal til hytta i Hedmark eller Oppland ta med seg dekoder allerede nå. Dessuten stiger prisene på Riks-TV abonnement 1.februar,  så her er det også noen kroner å spare på å ikke vente til siste liten. Det digitale bakkenettet har for øvrig vært oppe i Hedmark og Oppland siden september 2007, og inneholder 16 radiokanaler og 25 tv-kanaler. Norges Televisjon drifter og bygger det digitale bakkenettet i Norge.
 
Oppland var i 2008 det største hyttefylket i Norge, med nesten 45 tusen registrerte hytter og fritidsboliger. Hedmark har over 33.000.