Hyttemarkedet ved sjøen går tregere. Foto: ©istockphoto.com/einbo

For tendensen i hyttemarkedet er klar, stadig flere objekter er kommet for salg enn på flere år og prisfesten ser ut til å være over for denne gang. Meglere rapporterer nå om stor forsiktighet blant kjøpere og enkelte store justeringer i prisantydning.
- Ja tilgangen på hytter er større nå, og selv om prisen på gode objekter holder seg, kan hytter med en mangel eller to blir stående veldig lenge, så alt tyder på at de kan bli en mer edruelig sommer enn på lenge, sier Geir Inge Lian ved Eiendomsmegler 1 i Mandal. Han tror kanskje renteøkningene kan ha bidratt til at flere nå velger å slippe hytta ut i markedet. 

Følger nøye med
Anette Vindum hos Privatmegelen Fritid Østlandet forteller også at prisene er gode, men det må jobbes langt mer for å få klem på budrundene, som dog går bra bare de begynner å rulle.
- Mange sitter på gjerdet og følger svært godt med på prisene, et utall interesserte ringer gjerne rett etter salget er gjort og spør hva prisen endte på, forteller Anette.
Markedet er i ferd med å dele seg, mens de gode objekter til flere mill gjerne kjøpes fordi de er en god investering er det mange “vanlige dødelige” som nå er begynt å fin-regne på sine månedlige utgifter. Rapporter tyder også på at familiesteder for noen ser ut til å bli i dyreste laget med dagens rentenivå, og at man velger å selge hytta heller enn å løse ut andre arvinger, mange seniorer gjør dette også for å unngå opprivende arvestrid.

Setter ned prisene
I Østfold og deromkring er tilbudet av hytter stort, bare I Sarpsborg er det nå mer enn 30 hytter for salg, mens det på samme tid i fjor bare var en håndfull. Flere meglere har begynt å slå av på prisantydningen for å få fart på markedet.
- Vi har vært på jakt etter hytte lenge, men vil nok vente et år eller to, til prisene kommer ned på et realistisk nivå, det føles jo litt deilig å se på at prisene faller, sier potensiell hyttekjøper Anne Berit Storbugt i Sarpsborg, som er på utkikk etter et fast feriested til familien. – Prisene har vært ville, man kan jo heller sette pengene i fond, og leie inntil videre, sier hun som i å år skal feriere i leid hus i Skåne.

Gode prosjekter selger
Mye tyder på at godt planlagte og gjennomtenkte prosjekter selger godt, og ved prosjektet Båly brygge, som består av 58 frittstående enheter ved Lindesnes, ytterst på fastlandssiden av Spangereidkanalens søndre innløp er allerede 10 av enheter solgt.
-Det var 30 personer på siste visning, og interessen er god, selv om enhetene ikke vil stå ferdig før i om to somre, forteller Audun Remesvik ved Em1. Det er bestemt at det skal bygges en visningshytte i oktober.