Hytter ved sjøen er fortsatt like populære. Foto: istockphoto.com

Mens det meldes om laber bris etter hytter i fjellet blåser vinden langs kysten friskere og i motsatt retning. Nå er det de sjønære eiendommer som er i vinden. 

God utvikling
- Vi har registrert like stor etterspørsel i år som i fjor, og så langt har stort sett de fleste prisklasser vært lett å selge. Eiendommer med god utsikt og beliggenhet har vært lettest, forteller Robert Fauske hos Privatmegleren, som har en anelse færre fritidseiendommer ved sjøen tilgjengelig hittil, men dette kan erfaringsmessig fort endres.
- Vi ser lyst på markedet, og forøvrig synes vi ny lov om eiendomsmegling er sunt for bransjen, sier Fauske. -Vi opplever ikke dette som noe problem å forholde oss til.

Hvaler stabil
Flemming Skogen hos Notar i Fredrikstad forteller at interessen for fritidseiendommer i år er mye lik situasjonen i fjor, det er ingen prisklasser som utmerker seg i positiv eller negativ retning.
- Vi har nok opplevd en liten økning i henvendelser på fritidsboliger til salgs sammenlignet med hva vi opplevde på samme tidspunkt i fjor, og det er jo gode nyheter for de som vil kjøpe, forteller Skogen. Når det gjelder de nye reglene for honorar sier Skogen følgende: Svært få - om noen - kunder ønsker at megler skal jobbe på timesbetaling. Vi har altså ikke hatt kunder så langt som ønsker det, selv om alle får et timesbasert tilbud presentert før oppdragsinngåelse.
Tilbakemeldingene er at kundene ser på - og ønsker - provisjonsbasert betaling som en gulrot for megler til å oppnå god pris. - Anslagsvis ser det ut som om ca. halvparten av kundene på forhånd har fått med seg de nye reglene om mulighet for timesbetaling.

Gode priser
Det ser ut til å ha vært en nedgang i omsetningen i fjor, mens i år ser det ut til å ville ta seg opp. Jeg tror forresten at hytter alltid er populært men at kanskje mange hytter i fjor ble overtatt av familien, sier Birgit Grandal, lokal eiendomsmegler i Sarpsborg-distriktet, som omsetter mange hytter i det populære Skjeberg-distriktet. Grandahl synes det fortsatt er bra priser på hytter og tror de vil være stabile gjennom sommerhalvåret.
- Jeg synes det virker som om interessen for fritidseiendommer er litt bedre i år enn i fjor, dette gjelder hytter i alle prisklasser, sier hun til Hytteavisen. Hun kan også melde om at det kommer flere hytter for salg i år enn i fjor. Selge er naturligvis opptatt av meglerhonorar men ser som det viktigste hva de underskriver på og at de er fornøyd med den avtalen de har inngått, sier hun som forøvrig anbefaler de som skal selge hytte ved sjø/vann om å sørge for at disse legges ut slik at kjøperne får en anledning til å få brukt hytta denne sesongen.