Saken er ikke bare prinsipielt interessant. At styrelederen i Norges Hytteforbund, Trond Hagen, står i spissen for søksmålet, gjør den også spesiell. Hytteeierne mener Ringebu kommunes vedtak om utskriing av eiendomsskatt for 2018 er ugyldig. Saksøkerne hevder retningslinjene for taksering er utformet i strid med eiendomsskatteloven og likhetsprinsippet.

- Systematisk forskjellsbehandling

Hagen som har hytte i Kvitfjell, forklarer til avisa Dølen at saken går tilbake til 2015. Han mener kommunen har gjort systematisk forskjell på fritidsboliger og helårsboliger, blant annet fordi det har vært forskjell i eiendomsskatten for nybygde hus ti år etter oppføringen. En slik skjerming har det imidlertid ikke vært for hytter. Også regler om takstvurdering for "utsikt" og "god utsikt" ble tatt i betraktning ved takstfastsettingen.

– Takst skal normalt ikke være over salgsverdi, men det har vi eksempel på, seier han til Dølen.

Klager på retningslinene for takstgrunnlaget sidan 2015 har ikkje ført fram hos Ringebu kommune.

Flere kommer

Ringebu kommune er i søksmålet representert av Anne-Lise Hellebostad, som er advokat i KS, kommunesektorens interesseorganisasjon.

– Vår påstand er at takstfastsettingen og retningslinjene fra 2009 til 2018 er gyldige, og at det ikke er forskjellsbehandling, uttaler hun. Advokaten mener kommunen har full anledning til å gjøre forskjell.

Hytteforbundsgeneralen mener det kan komme flere søksmål av samme slag i andre kommuner.

- Flere kommuner er ganske kreative når det kommer til å skaffe seg inntekter, uttaler han til GD.