Brunner Iron Dog
Moderne ovn for baking og grilling, blant annet.

Iron Dog er en utradisjonell vedkomfyr som du kan bruke til flere formål hvor du nå antakelig anvender en komfyr. På denne kan du nemlig koke, bake, grille, kort fortalt gjøre minst like mye som på en vanlig komfyr. Men denne "komfyren" fyres altså ikke med strøm, men med ved og jobben gjøres med flammenes hjelp.

Skjermbilde 2019-09-09 kl
I stadig større grad betraktes peisen nå som et møbel. Danske Rais leverer blant annet denne mocca-fargede peisen.

Mange farger

Dette er bare en blant mange peisnyheter denne høsten. Trenden er at mange betrakter peisen som en fundamental del av interiøret. Naturligvis skal flammene synes, men peisens varmende effekt er ikke så sentral i våre dager som for noen år siden.

- Gjennom 2019 har vi sett at stadig flere frittstående peisovner blir tilgjengelig i flere farger. For eksempel bar danske Rais lansert peiser i sølv, platina, mocca og nikkel i tillegg til hvit og sort, forteller Nila Melhus. Hun er markedssjef i Varmefag.

Kjøper for kosens skyld

For murte peiser er det også mange muligheter. Nordmenn ønsker gjerne å male peisen i en farge som harmonerer med det ørvige interiør, eller i kontrast til det, sier Melhus. Men generelt gjelder det at at peiser som kjøpes i våre dager i stor grad kjøpes og installeres for kosens skyld, verken av nødvendighet for oppvarming eller "beredskap".